Тошко Йорданов гневен. Посече Асен Василев

Финансовият министър се държи като самодържец, заяви лидерът на ПГ на ИТН

Тошко Йорданов гневен. Посече Асен Василев | StandartNews.com

Толкова важно нещо в държавата като плана за приемане на еврото, което засяга всеки един български гражданин, джоба и спестяванията му, финансовият министър се опитва да го решава еднолично, без да се допитва до парламента. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на брифинг в Народното събрание, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Хората на Слави бесни за еврото, Каримански атакува кабинета

Преди това от партията поискаха в декларация от парламентарната трибуна Националният план за въвеждане на еврото, който днес ще разгледа Министерският съвет, да бъде обсъден в Народното събрание.

"Този парламент е тук за това, за да може да се обсъжда в широк кръг от представителите на народа, да имат всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение, а финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера, това е абсолютно недопустимо", категоричен бе Йорданов. И направи сравнение: това е все едно финансовият министър сам да си разпише бюджета, да не го покаже на народните представители и "да си го действа, както на него му отърва".

Включително в момента с бюджета, който е гласуван от Народното събрание, финансовият министър си позволява да прави неща, за които няма санкция, заяви още Йорданов. В случая с приемането на еврото се опитва да направи същото, допълни той.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) коментира, че този план не би трябвало да бъде приет набързо и "на тъмно", а би следвало да бъде представен в Народното събрание. Стоим твърдо зад това да ни бъде представен този план, за да сме сигурни, че курсът 1,95583 ще залегне там и ще бъде отразен т.нар. анализ разходи/ползи, коментира той.

Според Каримански процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и труден, затова от ИТН искат да знаят как ще бъде включен в този национален план, кои органи са ангажирани и как ще бъде разпределено във времето. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ за по-нататъшно изпълнение на критериите за влизане в еврозоната, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай