Топ секретен пленум на "Позитано" решава за конгрес

Топ секретен пленум на "Позитано" решава за конгрес | StandartNews.com

София. Драконовски мерки против изтичането на каквато и да е информация от заседанието на Националния съвет на БСП наложиха апаратчиците от "Позитано" 20.

Според неофициална информация дори служителите от различните отдели са били помолени да напуснат в четвъртък преди 15 часа сградата. Така в пленарната зала на "Позитано" 20 са събрани само членовете на Националния съвет на червените. Соцлидерът Сергей Станишев поиска вот на доверие за себе си и за Изпълнителното бюро от пленума заради скандалите около председателството на ДАНС и продължаващите протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Според отлично информирани източници на всички членове на Националния съвет е раздадено проекто-решение за обстановката в страната и задачите на партията. НС на БСП оценява показаната подкрепа за избора на председател на ДАНС като сериозна политическа грешка с тежки последици както за партията, така и за обществото, пише в документа, научи "Стандарт".

Като отчита предизвиканата вълна на граждански протест, като съзнава особената отговорност на БСП в сегашния критичен за страната момент като носител на мандата на кабинета Орешарски, ръководството препоръчва да се приеме следното решение: "утвърждава политическа позиция за обстанновката в страната и задачите на партията като ръководно начало за дейността на представителите и структурите на партията на национално равнище и по места в сегашния момент". Следва обаче второто инфарктно предложение, в което се казва, че "в сегашната кризисна обстановка не оставката на ръководството на БСП е начинът за поемане на политическа отговорност.

Вместо това е наложителна пълна консолидация на усилията за успех на действията за оздравяване на политическия живот и стабилизиране на страната". Както вече стана ясно, отделни структури в БСП поискаха точно оставката на Станишев заради ситуацията в цялата страна. В сряда вечерта столичната организация на БСП, която е и най-многобройна, също се обяви за спешно свикване на конгрес, на който да се постави въпросът за ръководството на партията.

Според участници в разгорещената дискусия на "Позитано", в първата част на пленума са прозвучали именно призиви за обединение на партията, подкрепа на правителството на Пламен Орешарски и приключване на лидерския въпрос. Опонентите на Станишев като Румен Петков, Георги Кадиев, Георги Първанов, Кирил Добрев и други, обаче, се очаква да възразят с остри изказвания. Погледнат като математически модел, в националния съвет около две трети от членовете ще дадат подкрепа на Станишев.

Дебатите продължават и в този час.

До 20 юли тази година ще се свика още един пленум, пише в проекто-решението. Там се предлага още в срок до един месец Изпълнителното бюро да организира незабавно обсъждане във всички партийни организации на областно и общинско ниво, да направи изцяло ново предложение за организация на работата на ръководните органи на партията, която да гарантира пък строго спазване на партийните правила. Днес институциите са със сринат авторитет, а икономиката е на командно дишане заради управлението на ГЕРБ, завършва документът. "Това е наследството, което сме длъжни да отхвърлим. Тази е повелята, на която еднозначно да подчиним воля и действия, такива са интересите на гражданите и на страната, на които сме длъжни да служим", призовава проекто-решението на Националния съвет. То, обаче, все още не гласувано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай