Топ прогноза на Антоанета Христова начерта съдбата на кабинета

БСП и "Възраждане" трупат точки 

Топ прогноза на Антоанета Христова начерта съдбата на кабинета | StandartNews.com
  • БСП и "Възраждане" трупат точки 
  • Недоверието между партиите в кабинета ражда взаимен контрол
  • Очаквам турбуленции, прогнозира политическият психолог проф. Антоанета Христова

 

- Проф. Христова, след дълги и трудни преговори с много обрати парламентът избра кабинета "Денков - Габриел". Кои са най-големите предизвикателства пред него?

- На първо място, най-голямото предизвикателство е, че това е правителство, което не отговаря на ничии очаквания и не среща одобрение. Тоест - нито на избирателите на двете политически партии, нито на тези, които не отидоха да гласуват. Това е правителство, което е нехаресвано от общественото мнение от самото начало. 

- Защо не е харесвано? 

- Защото тези, които не излязоха да гласуват, не харесват и двете политически формации, а избирателите на двете политически коалиции, от своя страна гласуваха отрицателно, една срещу друга, в името на това, "врагът" да не дойде на власт. В това взаимоотричане се крие и най-големият риск за правителството. Каквото и да направи то, дори и да има някаква добра политика, която да предложи и да бъде одобрена в парламента, тя няма да бъде приета от обществото, тъй като на него всичко му изглежда неестествено, минало прага на приемливия компромис и предизвиква чувство на отвращение и отрицание на всичко политическо. Като психолог мога да кажа, че се получава тежка травма по отношение на общественото психично здраве спрямо разбирането за смисъла на политиката и акта на гласуване.

- Партньорите в управлението "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ продължават да казват, че си нямат доверие. Плюс или минус е това и колко стабилна според Вас ще е тази власт?

- Плюсът е свързан с това, че когато си нямат доверие, те ще се контролират взаимно, но това към днешна дата нищо не значи. Основна причина за съществуването на правителството е войната, т.е. контрол или без контрол получилата се взаимоотричаща се формула трябва да продължи да съществува докато се прецени до къде ще стигнат военните действия. А минусът е, че във взаимния контрол ще се използва всичко, даже това, което е некоректно, за да може всеки от участниците да запази (което е невъзможно) лице за пред избирателите. Винаги в някои взаимоотношения в управлението има неща, които могат и да не се доизкажат до край в името на компромиса, който е приет. Тук обаче няма да има скрито-покрито, поради директната демонстрация на несъобразяване от страна ПП-ДБ. Това на практика ще кара машината на правителството да скрибуца и да не произвежда ефективен продукт.

- Продължават спекулациите какъв ще е хоризонтът на действие пред кабинета. Вашата прогноза?

- Моята прогноза е, че този кабинет в своята неестественост не отговаря на основните ценности на ЕС, а те са да има принципи, справедливост, ясни морални основи, на които се гради коалицията, отразяване на обществените нагласи, подкрепа от страна на мнозинството, отразяване на народопсихологията на българина, който в момента имаше нужда от "светлина" в тунела, а не от тази травма, която се нанесе върху всички. Предполагам, че в своята неестественост, това правителство ще стигне до местните избори със сигурност. Животът му дотогава ще претърпи много тежки турбуленции, а след това вероятно ще тръгне към приключване. Не мога да кажа с точност до кога и дали ще минат Нова година. Тук важна роля играе финансовия аспект. Като се има предвид в чии ръце е, аз имам съмнение за резултативността по тази тема. Факт е, че в ръцете на Асен Василев, който ще бъде принуден да спазва някаква финансова дисциплина под контрола на ГЕРБ, може и да се постигне някакъв резултат, но точно там е проблемът. За да може да излезе ПП читава от тази коалиция, те ще трябва да раздават пари, а за да може ГЕРБ да запази своята стабилност във формата на управление, те ще трябва да приемат компромисите и по някакъв начин да се съгласят на нарушаване на 3-процентния дефицит, за който се споразумяха. От това следва, че дълбоко вътрешното противоречие на интересите на двете коалиции няма да докара правителството до добър живот и до успех най-важното. Успех за гражданите.

- Голямата цел на управлението е конституционна реформа за дълбоки промени в съдебната система. Какво трябва да се промени в нея?

- От нещата, които прочетох за това, което предлагат като например това хора с двойно гражданство да вземат висши етажи на властта, това е безобразие и акт срещу националната сигурност. Който казва друго значи не разбира как съществуват различните идентичности на човека в конфликт, когато трябва да се делят интереси. Когато принадлежиш на две национални групи, това означава, че ти можеш да изневериш на едната, когато двете влязат в конфликт. Това е изключително грешно разбиране за национална сигурност и това просто не може да се приеме. Аз съм изненадана, ако има такова нещо наистина. Изобщо абсолютно нищо не е поставено на обществен дебат и то със сериозни хора. Политическият дебат вече не е сериозен и не е приет в обществото. Той в момента е нелегитимен, тъй като всичко, което става в парламента вече не представлява позициите на различните групи граждани. Политическият дебат представлява твърдите избиратели, които на практика са разпространители на опорките на партията. Не се прави конституционна реформа без допитване и то до истински експерти - хора, които са конституционалисти, разбират от обществено развитие и формулиране на обществени национални цели. Чак тогава трябва да се направи промяна в конституцията.

- ДПС взе проактивна роля за осъществяване на конституционна реформа. Каква е добавената стойност, която Движението може да даде в този процес?

- Това е труден въпрос! Ролята на ДПС в момента е много странна и много демонстративна, символна. Някои предложени промени могат да бъдат и полезни. Ние не можем да ги коментираме, ако не сме чули всички предложения през призмата на коментара на експерти. Така, че нека да оставим ДПС настрана. Те водеха тежка битка с ПП. Какъв е компромисът символично те да подкрепят това правителство? Да кажем в името на посланието, че това правителство ще представлява стабилната политика на НАТО в България? Символното им гласуване за правителството показа именно това единение. А сигурно има и други мотиви.

- Задълбочава се разделителната линия между ПП-ДБ и ГЕРБ и президента Румен Радев. Каква ще бъде новата роля на държавния глава?

- Радев създаде ПП. ПП и ДБ избраха Радев. Аз съм от хората, които не обичат лесното изменение на позициите. Това означава, че ти си имал грешна гледна точна от самото начало и не може да ти се вярва в бъдеще на оценката. Явно те се водят от интереси, търсене на дивидент. Аз не мога да взема позиция и да оценявам нито едната, нито другата страна. Резултатът от всичко, което се случи от 3 години насам е, че едни и същи хора, които ни вкараха в многопластовите кризи, сега имат претенция да ни изкарват от тях. ГЕРБ-СДС, които бяха единствените, които държаха стабилността в държавата, от своя страна не пожелаха да управляват, а да се припишат към неуспеха. В цялата картина има и още един аспект - тристранния конфликт: ПП-ДБ- ГЕРБ-СДС, Румен Радев и Иван Гешев. Истината е скрита под много завеси, но по-добре да открием завесите късно отколкото цял живот да сме в неведение и да не можем да вземем информирано решение за това кой, как и защо иска да ни управлява. Моето послание е да вдигаме завесите!

- Задача № 1 на 49-тия парламент безспорно е приемането на бюджета. Финансовият министър Асен Василев гарантира бюджет с 3 процента дефицит, с което предизвика недоволството на БСП, тъй като ще ограничи социалните плащания. Какво да очакваме?

- Социалните плащания! Ами плащанията на някои бюджетни организации, които са на ръба на бедността и едва връзват месеца? Ами плащанията за култура? За наука? Вие знаете ли как живеят тези групи от хора?  Ситуацията, в която се намираме е безумна. Същият този човек, който ни докара до тези проблеми сега ни обещава 3 процента. Аз не казвам, че БСП са прави. Но казвам, че нито крайнодясната консервативна политика в момента, нито крайнолявата политика на раздаване са правилни. Нито искам да се раздава на групи, на които не им трябва да се раздава, нито искам да се стяга дотолкова коланът, че да има хора, които са бедни и гладуват в последните 10 дни от месеца, защото не могат да си купят храна. Ние сме точно в тази ситуация. И който казва нещо друго - лъже. Затова смятам, че и едните, и другите не са прави в говоренето за бюджета.

- Какъв знак е връщането на ГЕРБ в управлението, макар и частично?

- За мен ГЕРБ трябваше да управлява с първия мандат. Това, че отстъпи изцяло с празна папка е лош знак за партията, защото те можеха да го използват. Твърдят, че това е била нереалистична цел, а аз твърдя, че беше реалистична. Много по-принципно беше събирането за кратък период от време с наистина противоположни партии извън ПП-ДБ, отколкото да се събираш със "смъртни си врагове". От човешка гледна точка, а политиката борави с представите на избирателите, това е противоестествен акт, който не може да бъде преведен на езика на никоя кауза и то в консервативна България. Даже от най-прагматична гледна точка е безотговорно ПП-ДБ да ни управлява с капацитета, който показаха. 

- Как според Вас ще се развият отношенията в коалицията ПП-ДБ?

- Сложно, тъй като тях в момента ги тегли 2 процеса - на управление и на разпад. Техните избиратели са изключително недоволни от направената коалиция. В този разпад допускам, че ДБ ще искат първи да се откъснат, но в тях няма решимост, а и лидерите им може да имат вече и други амбиции, извън националната политика. 

- БСП и "Възраждане" остават яростна опозиция на кабинета. Ще им даде ли това предимство на местните избори?

- Да! Много голямо. "Възраждане" има свой таван, защото хората го свързват много директно с Русия, но тази партия говори за това, което се споделя в голяма част от общественото мнение в България. Левите избиратели се колебаят в момента между 3 възможности. Това да не гласуват на следващите избори, да гласуват за БСП или да гласуват за "Възраждане". Емоцията, така както върви, се натрупва и към есента и зимата предполагам, че ще налее още вода в чашата на "Възраждане". Това ще зависи и от военните действия в Украйна, както и от това колко и в каква посока ще бъде ангажирана България като член на НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай