Томислав Дончев: Политиката по сближаване показва нивото ни на доверие в ЕС

Томислав Дончев: Политиката по сближаване показва нивото ни на доверие в ЕС | StandartNews.com

Кохезионната политика не е просто част от бюджета на Европа, нито само солидарност или само свързаност. Тя е инструмент да инвестираме в Европейския съюза като такъв, своеобразен показател колко вярваме в него изобщо. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Брюксел на извънредната среща на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите в ЕС.

В рамките на обсъждането с участието на европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер вицепремиерът подчерта, че дискусията за размера на финансирането и разпределението на средства в европейската политика по сближаване е невъзможна преди да бъде постигнат консенсус за приноса, смисъла и бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г.

По време на срещата министър Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя отбеляза, че България има амбиция в рамките на председателството да се проведе не просто качествен дебат, а и да бъдат постигнати реални резултати в дискусията за бъдещето на политиката по сближаване. Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от баланс в дефинирането на дългосрочните стратегически цели на ЕС и нуждата от гъвкавост в посрещането на непредвидените обстоятелства, включително и на техническо ниво. Въпросът за бъдещето на политиката по сближаване предстои в рамките на дебата за следващия бюджет на Европейския съюз, където безспорно основен въпрос ще бъде и готовността на европейската администрация да разработи конкретни мерки за опростяване на процедурите и концентриране на инвестициите в инициативи с добавена стойност и осезаем дългосрочен ефект за регионите. Първото предложение за финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. се очаква да бъде представено по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през м. май 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай