Томислав Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева

Томислав Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева | StandartNews.com

София. Категорично твърдя, че 2015 година няма да бъде нулева. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването „Преди всички" по БНР.

„Факт е, че 2014 година е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки. По- смелите държави отдавна използват един механизъм – стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и впоследствие търсят възстановяване на разходите от ЕК - нещо, което за съжаление България не можа да направи", обясни той.

„Вече имаме одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси" и „Транспорт и транспортна инфраструктура". По „Човешки ресурси" имаме получен аванс. От информацията, с която разполагам, програма „Добро управление" е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е и „Наука и образование за интелигентен растеж", „Конкурентоспособност". Очаквам в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени. Все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж" и „Околна среда". До март разчитам почти всички програми да са одобрени", заяви Дончев.

Най-важното, което е свързано с възлагане на анализи навън, е цената на времето, каза вицепремиерът по повод обществените поръчки. „Става дума за опита да се изработят стандартизирани ставки за различните категории труд. Например, да се изчисли, че трудът на един счетоводител струва да речем 4 лева и 50 стотинки на час. Не можем да допуснем, че трудът на инженер, счетоводител, ще струва различно от друг. Когато имаме уеднаквени ставки навсякъде, отчитането би било много по-просто по механична процедура и намаля много административния товар. Имаме и други анализи по какъв начин мрежата от 27-те информационни центрове трябва да съществува в бъдеще", обясни той.

„Центровете ще съществуват безплатно, те са част от цялата инфраструктура на управление на европейските пари и въпросът е какви точно функции ще изпълняват. Това е един от спорните въпроси, по отношение на това дали те само да предоставят информация или консултации. Много по-удобно е информационните центрове да дават и консултации, особено на малки предприятия, най-вече за опцията за земеделски производители", коментира още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай