Четвъртък,

Терзиева: Заделяме над 3 млрд лв. за развитието на регионите

От: Администратор -
A
A
A

София. Над 3 млрд лв. ще бъдат заделени за развитието на регионите по време на новия програмен период. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БГНЕС.

262 млн. евро са отделени по "Устойчиво и интегрирано градско развитие", които ще отидат за финансови инструменти за жилищните сгради, а 270 млн. евро е сумата за подобряване на градската среда. По приоритета, насочен към образователната инфраструктура ще бъдат на разположение 107 млн. евро, а конкретни бенефициенти ще бъдат 67 общини, каза още Терзиева.

163 млн. евро по ОП "Региони в растеж" са предвидени за социалната спортна и културна инфраструктура, а 143 млн. евро – за интегриран градски транспорт, стана ясно от министърът.

По втората приоритетна ос – "Регионална образователна инфраструктура", ще бъдат отпуснати 115 млн. евро за инвестиции в образованието. С тях трябва да се създадат условия за модерни образователни услуги, а бенефициенти ще бъдат МОН, МЗХ, МК, ММС, висши училища и общини.

84 млн. лв. са предвидени за регионална здравна инфраструктура и за подобряване на условията за адекватна медицинска помощ.

51 млн. евро и ще бъдат отделени за инвестиция в здравната и социалната инфраструктура. Конкретни бенефициенти ще бъдат МЗ, общините и центровете за медико-социални грижи, а предефинираните проекти са в съответствие с визията за деинституционализация на децата и Националната стратегия за дългосрочна грижа.

За съхраняване, опазване, развитие и популяризиране на природното и културното наследство на България, ще бъдат отделени 127 млн. евро.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде бенефициент по оста "Регионална и пътна инфраструктура", по която ще бъдат на разположение близо 194 млн. евро. Общините пък ще бъдат бенефициенти по оста "Превенция на риска". Целта е да бъдат насърчени инвестициите за справяне със специфични рискове и свлачища, а отделената сума възлиза на 20 млн. евро.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички