Танева: Направили сме 10 пъти повече проверки

Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме, заяви тя

Танева: Направили сме 10 пъти повече проверки | StandartNews.com

Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме. Така в „Тази сутрин“ земеделският министър Десислава Танева отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства.

 

Вчера разследващият сайт „Бивол“ показа видео от среща с производители на зеленчуци и Танева, в което земеделският министър призовава да „се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно“.Танева контрира, че думите й са извадени от контекста и че и правят политическа интрига, тъй като видеоконферентният разговор с пиперопроизводителите е бил преди 2 месеца, а я атакуват със скандала сега.

Няма друг политически мандат, в който е работено при такава контролна извадка за обхвата на обвързаната подкрепа. Изискваните от Европейската комисия (ЕК) проверки по Регламент са 5%, ние сме направили 50% - 10 пъти повече, каза Танева.

Не става въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки, коментира още земеделският министър. Танева уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 хил. бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности.

Във връзка със заразения с Ковид-19 зам.-министър Атанас Добрев, Танева обобщи, че вече й е направен тест за коронавирус, следва да бъде направен такъв и на останалите работещи в земеделското ведомство. Резултатите се очаква да станат ясни до няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай