Танев: Неудобен съм, защото затегнах кранчето (ОБЗОР)

Танев: Неудобен съм, защото затегнах кранчето (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министърът на образованието проф. Тодор Танев няма сам да подаде оставка освен ако премиерът Бойко Борисов не му я поиска. "Ако той прецени, че има по-добър министър, който да свършва работата по-бързо или по-ефективно, тогава - да. Но по други причини - би било голяма и печална грешка да стане това заради кухненски дреболии", обясни Танев в кулоарите на парламента. До този момент обаче не е разговарял с премиера по този въпрос.

"Не мога да го безпокоя с толкова дребен въпрос", обясни просветният министър. Още повече че не вижда основание да бъде сменен след толкова много свършена работа през първата година - 5 законопроекта и спечелени 1,3 млрд. лв. по проекти. Според него тъкмо тези успехи може и да са причина за апетитите към поста му. "Има много стари сили, които са свикнали да получават пари. Затегнах кранчетата и затова съм неудобен", каза проф. Танев. "Който превръща образованието в разменна монета, трябва да бъде проклет", допълни той.

Просветният министър призна, че вече не е в добри отношения с лидера на ДСБ Радан Кънев. "Виждам, че г-н Кънев е променил изобщо мнението си по много въпроси. Вероятно има някаква причина, но ние от Гражданския съвет не сме канени на техните председателски съвети, така че не мога да знам какво точно става там", обясни Тодор Танев.

На въпрос дали някой има апетит към поста му, той заяви: "От първия ден, от най-близкото до най-далечното обкръжение".
Междувременно депутатът от РБ Атанас Атанасов коментира друг министър от кабинета - правосъдния Христо Иванов. "Той ще е министър дотогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството въпреки волята на ДСБ - в това сме категорични", каза Атанасов пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай