Тагарев обяви най-важното решение за отбраната

В парламента текат дебатите по вота на недоверие

Тагарев обяви най-важното решение за отбраната | StandartNews.com

През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в една бяла книга за отбраната. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков”. Той бе внесен от БСп, ИТН и „Възраждане” с мотивите: несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност".

"Благодаря за възможността да представя принципите, които са предприети в областта на отбраната, но първо трябва да отбележа, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и изискват съответно комплексни решения", каза министърът.

 

Той отбеляза, че именно заради това е стартиран стратегически преглед на отбранителната политика по план.

"Днес ще анализирам мотивите на вносителите на вота на недоверие, които са формулирани конкретно и разглеждат въпроси формулирани към отбранителната политика. Рискове и заплахи за националната сигурност, които предполагат военен отговор, ресурси за отбрана, отбранителни способности и съюзни роли и стратегии. По първия въпрос за рисковете и заплахите, искрени поздравления за вносителите на вота.

Както правилно отбелязвате, Русия води война срещу Украйна, с нищо непредизвикана война за завоюване на територия и ресурси, ако Русия постигне целите си в тази война, България може да стане обект на, цитирам: Потенциални обекти на въздушни удари от ракети и дронове. Ако стъпим на тази нерадостна, но трезва констатация за сигурност, ние сме много близо до постигането на консенсус между Народното събрание, международното събрание и кабинета. Именно той създава изключителна основа за дефиниране на национална, а не партийна отбранителна политика", заяви Тагарев.

Във връзка с ресурсите за отбрана той отбеляза, че за текущата година е внесен бюджет, който надвишава дори планираното в Националния план за достигане в равнище за финансиране на отбраната от 2% от БПВ.

"В съответствие с общите решение от срещата на върха на НАТО, този процент е като минимум. Това разбиране е отразено в макрорамката за следващите три години, като в някой от тях бюджетът за отбрана ще надвиши 2%", каза министърът.

По думите му над 1/4 от този бюджет е предвиден за научни изследвания и инвестиции в отбраната.

Той припомни, че кабинетът е увеличил заплатите с 10% през тази година.

"Трето, тези ресурси трябва да се използват ефикасно за развитието на тези ресурси. За това е необходимо решенията в отбраната да се взимат по прозрачен начин", каза Тагарев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай