Свобода: Трябва да подхождаме сериозно към всеки протест

Свобода: Трябва да подхождаме сериозно към всеки протест | StandartNews.com

София. "Трябва да се подхожда сериозно към всеки вид протест", заяви на брифинг председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода след срещата си с премиера Пламен Орешарски, предаде агенция „Фокус".

Ханес Свобода заяви категорично, че не е негова работа да коментира дали протестиращите у нас са платени.

Той защити действията на полицията по време на протестите с думите: "Не се сещам за европейски страни, където полицията се е държала така въздържано, както в България, по отношение на участници в протести, които от формална гледна точка не са били легитимни."

„Два инцидента в страната ви ми направиха впечатление - проверките на хора, които са идвали с автобуси от други градове, за да участват в протестите, както и инцидентът във Варна, където полицията е поискала списък с имената на членовете на партия ГЕРБ", посочи Ханес Свобода. Той каза, че е получил уверението на премиера Пламен Орешарски, че гледа сериозно именно на тези два случая и подхожда сериозно към протестиращите у нас.

"България има редица важни подобрения на политическата култура в страната, които забелязвам от предишното ми посещение в страната", каза Свобода, който определи срещата си с министър-председателя като много интересна, на която са били разгледани въпроси, касаещи и България, и Европейския съюз.

„ГЕРБ се върна в парламента, защото това е ролята на опозиция. А министър-председателят и правителството започнаха диалог с гражданското общество, което също е много важно", отбеляза Свобода и подчерта, че ще се срещне и с представители на протестиращите, за да чуе от тях как смятат да бъдат полезни на управляващите.

„Ние се стремим към подобряване на икономическото и социалното положение на много бедни хора, както в Европа, така и в България. Необходима е обаче една цялостна реформа на управлението", коментира Ханес Свобода. Според него, в миналото у нас много малък брой фирми са печелили обществени поръчки и именно това трябва да се промени, като в търговете да могат да участват и по-малките фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай