Свиленски и Божанков удариха дъното. Грозни сцени в парламента

БСП и бившето й червено лъвче Явор Божанков си размениха обиди

Свиленски и Божанков удариха дъното. Грозни сцени в парламента | StandartNews.com

Грозни сцени в пленарната зала белязаха днешния пленарен ден. БСП и бившето й червено лъвче Явор Божанков си размениха обиди, които не отиват никому, камо ли на народни представители.

Махленската разправия започна Божанков, който вече е депутат от "Продължаваме промяната", след като години наред бе горнооряховски законодател на червените и пламенно защитаваше Корнелия Нинова.

Със същия плам, с който бранеше соцпартията Божан излезе на трибуната, за да спаси "Промяната" от гневната критика на Нинова, която нападна бившите си партньори в кабинета "Кирил Петков", затова че сега са се прегърнали с ГЕРБ.

"Не започва добре разговорът от страна на БСП. Аз държа на това, че няма да гласувам за кабинет на ГЕРБ", отвърна на критиките Божанков.

И обвини, че БСП се договаряла да участва в коалиция с третия мандат в миналия парламент.

"Ние предлагаме дневен ред за България - съдебна реформа, Шенген. Наш дълг е да наложим този ред. Като част от ръководството на БСП преди, вие искахте да направите правителство с ГЕРБ и ДПС", обърна се Божанков към лидера на Левицата.

Накрая той обвини Нинова в липса на морал.

"Не зная дали има 50 пола, но зная със сигурност, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", заяви бившият ляв депутат. Това взриви лявата част на залата и извади на трибуната дясната ръка на Нинова Георги Свиленски.

Добре, че изцвили, за да те видя къде си, каза Свиленски на Божанков, който вече си беше седнал на мястото.

Свиленски му припомни как е напуснал парламентарната група на БСП, но е останал в НС като независим в 48-ия парламент.

"Ти нямаш един нюанс на морала. Моралът изисква да напуснеш парламента, а ти само да вземеш една заплатка, остана един месец повече. Това е моралът", заяви гневен Свиленски. Той отрече в групата да била обсъждана управленска коалиция в миналото НС.

"Моят съвет към теб е - идвай по-рядко на тази трибуна, би бил по-полезен на българските граждани. Ще си спестиш авторитета, който си натрупал в годините покрай БСП", добави Свиленски, като през цялото време говореше на Божанков на "ти".

"Този индивид е бил в нашата група", възкликна Иван Ченчев, който беше следващият социалист, излязъл да опонира на Божанков.

И припомни техен стар разговор, в който си говорели Божанков да постъпи като мъж. "Поне да бъде между мъже. И го призовах да бъде мъж. Сега виждам, че казармата е била нещо много важно, ако я имаше, този човек нямаше да бъде тук. 50 нюанса на инч хай", заключи Ченчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай