Понеделник,

Съветник от БСП бие аларма за злоупотреби с общински имот

От: СТАНДАРТ -
Съветник от БСП бие аларма за злоупотреби с общински имот
A
A
A

В общински имот, предоставен за социални нужди, се извършва търговска дейност. Това стана ясно от изказване на общинския съветник от БСП Диана Тонова по повод нейно питане към кмета на София. Става дума за помещения, които се намират на ул. „Йордан Йовков“ №13 в столичния квартал „Стрелбище“.

Тонова обясни, че питането ѝ е структурирано с два акцента. Единият е дали има учредено право на строеж върху навес, който трябва да се превърне в помещение, за което СОС е взел решение. Вторият е дали в този общински имот, в който развива дейността си Сдружение „Тишина“, се развива друга търговска дейност. На втората част дали на този адрес има регистрирани други юридически лица, които упражняват търговска дейност и тези субекти имат ли съгласие за дейността си от Столична община, няма отговор.

„Какво се открива при полагане на минимални усилия само с търсачката Google? На този адрес се развиват няколко дейности – там работи школа по Айкидо, която работи с определени занятия, групи и такси. Занятия на този адрес провежда и школа за балет, като на сайта й са определени групите и таксите. Никъде не се говори за социална дейност. Допълнително имаме сведения, че там се извършва и звукозаписна дейност“, обясни общинският съветник от БСП, която е и председател на районната организация на партията в „Триадица“.

По думите на Диана Тонова там се развива един сериозен проект с Театър „Мим-арт“. По него Сдружение „Тишина“ извършва ремонт, за който е получило финансиране от Министерство на културата в размер на 50 000 лв.

„За ремонта на сградата се оказа, че няма учредено право на строеж. Точно с този мотив Инспекторатът към Министерство на културата казва, че Сдружение „Тишина“ не е носител на правото на ползване и осъществява ремонт в чужд имот. Заключението на Инспектората е, че участието на сдружението в проекта е незаконосъобразно и недопустимо и е заведено дело за възстановяване на парите“, изтъкна Тонова.

Според нея е очевидно, че се извършва търговска дейност, за която Столична община си затваря очите, използвайки претекста, че това е сдружение със специални цели.

„Не е ясно как проверката на дирекция „Икономика и търговска дейност“ не установи, че залите са отдават под наем и незаконно се извършва строителна дейност при положение, че това се установява лесно“, посочи социалистката и поиска г-жа Фандъкова да отговори как ѝ се струва това и прикрива ли се нещо.

„Има решение под условие на СОС и към днешна дата не завършен фактическия състав, така че учредено право на ползване там няма. Няма как сдружението да прави ремонт на тази част от сградата. Очевидно е, че нещо се случва, което някой не проверява. Това трябва да се прекрати“, категорична е Диана Тонова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички