Съветник на президента открехна завесата за третия мандат

Трябва да се изслушат партиите в консултациите, каза проф. Александър Маринов

Съветник на президента открехна завесата за третия мандат | StandartNews.com

Президентът Радев няма да търси експертен кабинет, не е политически архитект или акушерка. Това не е негова работа. Президентът не е сърдит на БСП, няма да вземе емоционално решение за третия мандат. Това заяви пред Nova news председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

"Трябва да се изслушат партиите в консултациите. Тогава ще може да се вземе решение и да се даде препоръка. Шансовете за сформиране на нов кабинет с третия мандат не са големи. Но дори да не успее, не означава резил за съответната партия. Цената на нов кабинет ще зависи от това какво успее да постигне - ако успее да направи поне частично да облекчи отражението на кризата върху хората, това ще бъде признато. Ако обаче работи зле, цената ще е висока", смята той. Маринов е категоричен, че Радев е готов да поеме отговорността за властта.

"Не ми е предлагано да бъда премиер и смятам, че има много по-подходящи от мен", отбеляза проф. Маринов. 

Важното е каква ще е политическата архитектура на правителството, смята топ съветникът на Радев. "БСП, ПП и ИТН нямат нищо против парцелирането. Ето че сега поне единият от лидерите на ДБ казва, че ще търси друг подход, което усложнява задачата. Подходът да се говори с независимите не даде резултат, не виждам какво би се променило. Ако трябва да се постигна споразумение, трябва да е с легитимните формации. От страна на ГЕРБ има съпротива да има коалиция без лидери, съмнявам се, че Борисов ще се махне и партията ще се промени драстично", подчерта проф. Маринов. И допълни, че БСП постепенно отстъпва назад и това е резултат от поредица от събития. 

"Според мен тази партия има нужда от сериозно преосмисляне на своите цели и поведение. Напуснах я преди 25 години, когато беше много различна. Вече е много по-зле организирана и обсебена от своето ръководство, без възможност да се чуят критични мнения. Ръководството на БСП работеше против президента преди изборите, затова и загубиха от електората си", подчерта той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай