Свалят бронята на Волен (ОБЗОР)

Свалят бронята на Волен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Комисия разреши Сидеров и Чуколов да се разследват за екшъна пред клек шопа

Волен Сидеров и Десислав Чуколов остават без имунитет. Това реши снощи временната парламентарна комисия по казуса. Тя се събра на първото си заседание няколко часа, след като бе създадена.

"Ще предложим в пленарна зала да бъде разрешено възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов", коментира председателят й Димитър Главчев. Той обясни бързината, с която е било взето решението по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, с очакванията на българските граждани. "Даже сме закъснели", категоричен бе Главчев.

17-членната комисия "Сидеров" бе създадена в сряда сутринта. За съставянето й гласуваха 136 народни представители, а само 11-те депутати на "Атака" бяха против. В 16 ч бе свикано и първото заседание. Резултатът от него бе 12 гласа "за" снемане на имунитета. В протокола е записано и 0 против, защото депутатите от "Атака" напуснаха сбирката. Това стана след изявление на Сидеров, че колегите му депутати действали като трибунал.

Заседанието бе засекретено, защото се ползват документи, които са част от досъдебно производство. Решението се отнася само за случая пред клек шопа на ул. "Раковски" преди две седмици. По второто искане на главния прокурор - за задържане на Сидеров заради инцидента в НАТФИЗ в изборната нощ, комисията не може да се произнесе. То е внесено на 26 октомври, а законът дава 14-дневен срок, за да може засегнатото лице само да се откаже от имунитета си.

В пленарна зала дебатът по съставянето на комисията бе кратък. В рамките на половин час шефът на парламента Цецка Цачева и депутатът от "Атака" Явор Нотев спориха за юридическото основание да се гледа искането на главния прокурор, а Волен Сидеров се защити с емоционално слово от парламентарната трибуна. Той цитира свои стихове, спомни си детството, сравни себе си в качеството си на политически репресиран с Алиенде, Никола Петков и Хайдут Сидер и се закани да раздаде възмездие (виж на стр. 3). Съпартийците му пък влязоха в сблъсък с депутати от Патриотичния фронт, като си отправиха взаимни обвинения в насилие над обикновени граждани.

Казусът "Волен" влезе и в дневния ред и на Правната комисия, където бе обсъдено предложението на ГЕРБ срокът за произнасяне по искането за отнемане на имунитет да бъде намален от 14 на 5 дни. "Целта ни е да не остане чувство в обществото, че ние се договаряме и се пазарим. Искаме да се съкрати срокът, за да отпаднат тези съмнения, че искаме да нагласим нещо", обясни пред "Стандарт" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Накърнено е нашето достойнство на парламентаристи. Отвратих се от жеста на народния представител, който размахваше картата си пред полицая. Аз не бих го направил. Какво иска да каже - вижте ме кой съм. Не е важно кой си, а какво правиш", коментира той. "Те пък намериха точно къде да отидат - в НАТФИЗ. Защо не отидоха в НСА, там също ги чакат", добави той. Велчев се възмути и защо тези, които са търсили наркотици, отказали да се подложат на подобен тест.

Цацаров му праща призовка

Прокуратурата ще изпрати призовка на домашния адрес на Волен Сидеров. Полицаи няма да арестуват показно политика в сградата на Народното събрание или пред нея. Това увери заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов. Обвинител номер 1 Сотир Цацаров в момента е в Мюнхен на 17-ия международен форум на прокурорите, посветен на противодействието на тероризма. Затова действията на Сидеров се коментират от заместващия го Сарафов. Сравнението, което лидерът на "Атака" направи с Никола Петков и Народния съд от 1945 г., бяха определени от Сарафов така: "Според мен той преувеличава своята значимост, съпоставяйки се с Никола Петков". Обвинителят подчерта, че прокуратурата е подходила изключително системно, методично и законосъобразно по казуса "Сидеров" и са отговорили на обществените очаквания. Сарафов припомни, че това е третото искане на имунитета на народния представител и лидер на "Атака", като всеки път това е било свързано с хулигански прояви. "Това показва, че той има изключително арогантно поведение и пълна липса на съобразяване с правата на останалите граждани. Именно заради това главният прокурор прецени и внася искането и за неговото задържане", обясни Сарафов. Коментарът на зам. главния прокурор пред БНТ предизвика Сидеров, който се включи в ефир и заяви, че ще съди за клевета и уронване на престижа Сарафов, както и шефа му - главния обвинител Сотир Цацаров.

Бъчварова: МВР запази баланса

"Въпросът за имунитета на Сидеров е решение, което трябва да вземе комисията в НС по искане на главния прокурор. Не виждам какъв коментар да направя оттук нататък. Съжалявам само, че има такъв повод, по който толкова много усилия и на МВР, и на парламента, и на депутатите се хвърлят, за да се излезе от една ситуация, уронваща престижа на институциите". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет.
"Ситуацията е уникална. Има коментари защо съм отишла вечерта. Вярно е, че един министър в такава ситуация няма причина да бъде там, обаче трябва да сме наясно, че в тази ситуация нашите служители бяха срещу един човек с имунитет. Ако държавата не може да покаже, че тогава, когато има такова поведение, не може да реагира заради една или друга бюрократична причина, означава, че не можем да се справим", каза още Бъчварова.

"Нашите служители имаха нужда от тази морална подкрепа, за да могат да изпълнят своите задължения. Те се справиха изключително добре - и ръководството на МВР, и нашите служители в ситуация, която имаше опасност да ескалира и можеше да застраши и едната страна, и другата страна. МВР успя да се справи с този баланс и да не допусне да има сериозни проблеми", констатира Бъчварова.

Велчев: ДПС ще решат за конституцията

От ДПС зависи дали ще отпадне пълният депутатски имунитет, гарантиран от конституцията. Това обяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. По думите му в основния закон трябва да се запази само текстът, че народният представител не носи наказателна отговорност за свои изказвания и гласувания в зала.
Заради уличните екшъни с Волен Сидеров и депутати от "Атака" обаче от ГЕРБ вече са започнали преговори за промяна в основния закон в частта, която осигурява защита на депутатите срещу наказателно преследване за престъпления от общ характер. На този етап разговорите са неофициални и са водени само с партиите, които подкрепят правителството. От ПФ и РБ обещали подкрепа, от АБВ заявили, че имат нужда да се консултират със специалисти, доколко това не би навредило на демократичните принципи. "Чл. 70 ни идва малко повече. Не сме готови и като политици за този демократичен член", посочи Велчев. И допълни: "Виждате как в нормалните държави министри и депутати си подават оставката при най-малките съмнения за нередност. У нас за съжаление за оставка се изискват качества, които някои депутати не притежават". Велчев даде за пример Цветан Цветанов, който сам се отказал от имунитета си при "скалъпеното обвинение" срещу него.

За да мине конституционната промяна, е необходимо предложението да бъде прието от две трети от народните избраници. Така отново гласовете на ДПС стават необходими, призна Велчев. Причината - след като преди ден лидерът на "Атака" Волен Сидеров отсече, че няма да се раздели доброволно с имунитета си, вчера и от БСП заявиха, че няма да подкрепят отнемане на права чрез поправка в конституцията. От ДПС още не са взели решение. "Първо трябва да видим какво точно се предлага. До този момент никой не е разговарял с нас по този въпрос", коментира депутатът Хамид Хамид. Според него трябва да се подходи внимателно по въпроса. От друга страна обаче, за случай като този на Сидеров няма нужда от имунитет. Достатъчен е функционалният, който пази депутатите за изказани политически тези в зала, смята Хамид.

Два протеста обсадиха парламента

Пенсионери и демонстранти спореха за неприкосновеността на избраниците

Полицейски кордон и недоволни протестиращи. Така осъмна вчера парламентът. Обсадилите го граждани бяха застанали от двете страни на сградата и скандираха - едните в подкрепа на лидера на "Атака" Волен Сидеров, а другите срещу него и с искане имунитетът му да бъде свален. Привържениците на Сидеров се събраха в 8 ч. откъм страната на Светия синод и храм-паметника "Св. Александър Невски". Тези, които осъждат действията на депутата, пък застанаха в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Между двете агитки имаше плътен кордон от полиция, патрулни автомобили, но за разлика от протестите преди година - заграждения нямаше. Не се стигна и до някакви инциденти между протестиращите или сблъсъци с полицията, каквито предварителни нагласи се прокрадваха ден по-рано в социалните мрежи. Сред недоволните от Сидеров нямаше и студенти от НАТФИЗ. Те обявиха, че са отправили посланията си и няма да участват в проявата пред парламента. Там обаче имаше много познати лица, известни като "професионални протестиращи" и изявени дейци от формированието "Протестна мрежа". От другата страна на барикадата пък бяха застанали възрастни хора, предимно пенсионери, които подкрепят "Атака", и дузина младежи. Единият от тях дори обяви, че "вътре се провеждат избори", а друг каза, че просто е "тук за забавление с приятелите". Повечето предпочетоха да изразят позицията си с плакати "Аз съм Сидеров, арестувайте ме!" и с викове, освирквания и дюдюкания срещу влизащите в сградата на Народното събрание депутати и журналисти. От обратната страна пък бяха с плакати - #Je suis НАТФИЗ. На протеста и контрапротеста от двете страни нямаше повече от 200 - 300 души. Дори движението на автомобили в района не бе спирано. Атакистите се оплакаха, че полицията спира част от привържениците им да се присъединят към демонстрацията. Те бяха категорични, че всеки човек прави грешки, включително и техният лидер, но те му прощават.

В очакване на Сидеров, част от демонстрантите се обърнаха с недоволство към екипи на национални телевизии. Дърпаха дрехите и косите на репотерки от сутрешните блокове. Блъскаха други, които си водеха записки, и хулеха всички извън тяхната група. Според атакистите журналистите правили платени репортажи и манипулирали. След появата на Сидеров митингът прерасна в шествие, предвождано от самия лидер на партията до Министерския съвет. До Сидеров плътно вървяха двама православни свещеници. "Полицията направи всичко възможно аз да бъда ударен. На тях им нареждат премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешната министърка да бият атакисти. Любимата ми жена, която беше оперирана и ми роди син преди месец, беше блъскана от полицаите", каза Сидеров извън парламента. Той обяви още, че не е бил удрян от заподозрения Камен Попов, а от полицай. За това няма да подаде жалба срещу Попов, а срещу органите на МВР - действали по заповед на Борисов. Атакистите срещнаха плътен полицейски кордон пред входа на Министерския съвет, както и пред този на Централната избирателна комисия.

След като постояха около 15 минути с Волен Сидеров, част от тълпата се разходи до Софийската опера, където пред централата на "Атака" шествието приключи.

НАТФИЗ се разграничи

Националната академия за театрално и филмово изкуство се разграничи от бъдещите протести срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. В специално изявление на Академията се казва, че те повече не участват. Ден след проявата на Сидеров в сградата на НАТФИЗ над 1000 студенти и преподаватели от НАТФИЗ, известни актьори и други театрални и кинодейци излязоха на улицата. "След като вчера, 26.10.15 г., Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов" направи официално изявление, а студенти и преподаватели се включиха в мирното шествие за сваляне на депутатския имунитет, Академията официално се разграничава от всички последващи протести", се казва в съобщение на пресцентъра на НАТФИЗ.

Атакистът стягал хайдушко движение

И през 1973 г. бях същият хулиган, каза политикът и се обяви за Сидер войвода

Когато започне хайдушкото движение, ще има възмездие, закани се от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров минути, след като парламентът създаде временна комисия, която да реши дали да свали имунитета му.

"Оттук нататък никакви избори и игра на политика не могат да променят нещата освен мощна гражданска протестна вълна и може би хайдушко движение. Аз съм говорил и за партизанско движение, но според мен хайдушкото е по-мобилно и може да действа по-добре срещу окупацията, в която се намира България", обяви той. По думите му "доказателство, че сме окупирани от Америка, е случилото се в "Арена Армеец". То напомняло събитията от 1973 г. на стадион "Сантяго де Чили" при преврата срещу Салвадор Алиенде, където убивали хора.

Споменаването на 1973 г. отключи спомените на Сидеров. Тогава той бил ученик. Развълнуван от стихове на Любомир Левчев "разстреляха Чили, виновни няма", пратил свои творби в списание "Родна реч". Една от тях завършвала така "Виновни има, но има и възмездие". "Бях млад и наивен. Бях същият хулиган, както сега, защото имах сърце и душа. Вече съм с бели коси, но мисля по същия начин", каза от трибуната Сидеров.

По-късно в кулоарите уточни, че ще се бори с несправедливостта както Хайдут Сидер се борил срещу Черен арап. Готов е да се яви "на тест" за войвода - "да скоча колкото трябва, скок с овчарска тояга и т.н.". Неговите хайдушки чети щели раздават възмездие над насилниците, като подават сигнали. В ролята на черен арап той видя "талибани, джихадисти, т.е. вечния враг на християните", които "наводнили" България.

Сидеров повтори, че животът му е застрашен, защото "цялата държавна машина" била срещу него. Полицията не го е пазила, а го е изнесла извън сградата на НАТФИЗ, за да бъде линчуван.

Две седмици за бронята на атакиста

Според правилника на парламента, ако в 14-дневен срок от постъпване на искането на главния прокурор депутатът не се откаже доброволно от защитата си, следва произнасяне на Народното събрание. По първото искане на Сотир Цацаров за снемане имунитета на Сидеров срокът изтече на 27 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай