Студен душ за Радев! Кой го пусна

Какво показват социологическите изследвания

Студен душ за Радев! Кой го пусна | StandartNews.com

Социолози показаха интересна картина на политическите нагласи в страната в момента.

Сега всички партии са фокусирани в местните избори, тъй като местната власт е важна, понеже укрепва местните политически структури, а от друга страна  - резултатът от изборите ще е показателен за това ще има ли някаква промяна вънв формулата на управление или най-малко в тежестта вътре в управляващата коалиция. Досега имаше паритет, но ПП-ДБ са основен губещ от влизане в тази коалиция, при тях има отлив на симпантизанти. 

Това коментира пред Нова нюз политологът доц. Милен Любенов.

ГЕРБ стоят добре в местната власт, при тях няма отлив, както при ПП-ДБ. Така че ГЕРБ е твърде вероятно да спечелят тези местни избори с доста сериозен резултат, което ще бъде предпоставка да настояват за промяна на съотношението на силите в рамките на коалицията. Така че това, което наблюдаваме в момента като реплики и напрежение е само подгряване на това, което ще се случва по-нататък, допълни той.

За по-слабия резултат от местните избори за ПП-ДБ роля ще изиграе е фактът, че те нямат достатъчно местни структури. Техните сили са основно с ъсредоточени в централната власт и сякаш забравят, че има и местни избори. А освен че има напрежение между ПП и ГЕРБ, такова има и между ПП и ДБ, което все повече ще се вижда, посочи Евелина Славкова от "Тренд". 

Президентът действа като партиен играч и това вече стана дългосрочно поведение. Определено той внася допълнително политическо напрежение, позиционирайки се в един от полюсите  с популистко поведение. Много президенти са създавали партии и са се връщали в политиката по този начин, но това винаги е било безуспешно, коментира Любенов. 

Радев все още е с най-висок рейтинг, но и в първия, и във втория си мандат губи електорална подкрепа. В първия мандат напрежението между него и ГЕРБ доведе до това, че хора, които по принцип гласуват за ГЕРБ, но симпатизираха на президента се оттеглиха. Същото се получи и при втория му мандат и напрежението с ПП. Има и един трети момент - че той в крайна сметка доста дълго управлява през служебните кабинети и всички техни негативи се пишат на негова сметка. Т.е. това консумиране на власт също води до ерозия на оценката за  президента, посочи Славкова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай