Сценарий: Вето за Крим, ако нямаме компенсации

България да не подкрепи икономически санкции на ЕС, ще искат участници в заседанието

Сценарий: Вето за Крим, ако нямаме компенсации | StandartNews.com

София. Ако ЕС наложи санкции на Русия заради кризата в Украйна и референдума в Крим, то България може да наложи вето на наказанията. Това е един от възможните сценарии, който лидерите на политически партии, премиерът Пламен Орешарски и министри ще коментират на заседанието на КСНС при президента Росен Плевнелиев днес. Министър-председателят е подготвил стратегически анализ на ситуацията, като се позовава на данни от вътрешен доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев, завършен преди ден, научи "Стандарт".

Пред България и пред останалите страни членки стои сериозен проблем с евентуалните ответни санкции от страна на Русия. На пролетната сесия на Европейския съвет в Брюксел 28-те членки не наложиха икономически санкции на Москва. "България да не подкрепи драстичните мерки срещу Русия", е неофициалното решение с оглед на националните ни интереси, става ясно от коментари на правителствени източници. Преди дни от икономическото министерство стана ясно, че при евентуално спиране доставките на природен газ загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева на месец. Тогава министър Стойнев предупреди, че преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но ще се увеличат повече от два пъти по кумулативен път. На заседанието на КСНС ще бъде поставен въпросът и за проекта "Южен поток". Работата по него трябва да продължи, категоричен е премиерът и министрите от кабинета "Орешарски".

Вицепремиерът Цветлин Йовчев пък ще отчете работата на националния щаб, който наблюдава от месец развитието на ситуацията с Украйна.

На съвета по сигурността в Министерския съвет преди 2 седмици Йовчев и останалите участници очертаха три основни риска от кризата в Украйна - икономически негативи, миграционен натиск и риск от радиация, ако се случи инцидент с ядрените реактори в Украйна.

Преди ден пък военният министър Ангел Найденов преброи 10 области, които могат да бъдат засегнати при санкции на ЕС към Русия и ответния й отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай