Строители: Спрете политическата употреба на бранша!

От Българската строителна камара внесоха отворено писмо и подписка от около 60 хиляди души в народното събрание...

Строители: Спрете политическата употреба на бранша! | StandartNews.com

Работна група от депутати-специалисти в строителния бранш от всички политически сили да подготви промени за усъвършенстване на  законодателството и облекчаване работата на строителния бизнес ще  предложи председателят на НС Цвета Караянчева. В нея ще влязат и  представители на МРРБ. Това обяви тя пред журналисти след среща с представители на Строителната камара, които внесоха отворено писмо и подписка от около 60 хиляди подписа. Исканията им са да бъдат спрени опитите браншът да се  използва за политически цели и за преустановяване на необосновани публични твърдения за корупция при строителството, в защита на правата им.

Не се съмнявам в качеството на тяхната работа, заяви Караянчева и декларира подкрепа за българските строители, като подчерта, че секторът има значителен процент в икономическия растеж у нас. В бранша са заети над 200 души, всеки има семейство, т.е. над 600 000 души се изхранват от строителния бранш, цитира статистика тя. Затова председателят на парламента осъжда всеки  опит за дискредитиране на българските строители и тяхната работа в страната и в чужбина.

Искаме да спре ползването ни за евтини популистки трикове, с които по някакъв начин някой иска да си направи лесен пиар, каза на свой ред Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България. От бранша се опасяват, че това ще редуцира финансовите средства от Европа.

Да се спре политическото говорене и да не се говори без факти за нашия бизнес, помоли още той. И уточни, че има предвид конкретна опозиционна политическа сила. Обяснението, според Терзиев, са предстоящите избори.

Преди срещата си с Цвета Караянчева, той обясни, че са нужни промени в ЗОП и ЗУТ, като например да се опираме на най-ниската цена. Допреди три години цените бяха страшно ниски, когато определяш цената на базата на минал период и бъдещ, когато ще е обратно, ще бъде неправдива цена. Ние искаме така да бъде променено, че всяка цена да бъде вярна за периода, в който се изпълнява, както и да не е пределна цена, обясни представителят на строителния бизнес.

Председателят на камарата беше категоричен, че твърденията за корупция в бранша, и то за 40 на сто от случаите, са категорично безпочвени. И потвърди, че у нас се строи като цяло най-евтино в Европа (до два-три пъти) и не по-лошо - пътища, жилищни сгради, водни цикли и други обекти.

По-късно през деня от Камарата на строителите искат разговори с премиера и с президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай