Страшен скандал! Военен съюз работи срещу републиката. Кой е Валтер?

Прокуратурата започва разследване

Страшен скандал! Военен съюз работи срещу републиката. Кой е Валтер? | StandartNews.com

Страшен скандал гръмна в държавата. Паравоенна организация се разследва от ДАНС и прокуратурата за дейност срещу републиката.

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура.

На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.  

За резултатите обществеността ще бъде информирана. 

Организацията се рекламира в интернет единствено в съюз с друга група - “Войнски съюз „Васил Левски”. Сайтът на двете организации е общ, а по всичко личи, че имат и един и същи представител – човек, подписан с името “Валтер”. Двете организации имат различни банкови сметки за събиране на дарения в лева, долари и евро.

“Васил Левски” и “Шипка” отбелязват тържествено датата 20 април – двусмислен избор, доколкото това е датата на Априлското въстание, но и рожденият ден на Хитлер. Именно на тази дата те призоваха своите съмишленици да се явят пред българския парламент и да “изметат завинаги продажната сган” оттам, разказва Дойче веле в свой материал за дете организации.

Най-известната акция на организациите е защитата на българина Петър Низамов, известен с прякора Перата, който е разследван от българските власти и беше поставен под домашен арест. Петър Низамов - Перата е с богато досие: той има няколко присъди и е регистриран за побой и хулиганство. Най-прочутата му проява датира от 2009 в Бургас, когато Перата е участник в бандата на “Рижите” и участва в побоя над друга банда от града – тази на ексбаретата Петко Лисичков. Причината за побоя е, че Лисичков е застрелял главатаря на “Рижите”. През 2016 Низамов се озова на страната на така наречените “Динковци” - по името на ръководителя й Динко Вълев. Това е група, която напада нелегално преминаващи бежанци от Турция в България. Низамов беше арестуван след като беше хванал бежанци от Афганистан и им беше завързал ръцете с така наречените в пресата “свински опашки”.

Лидерът на “Васил Левски” и “Шипка” е Дончо Русев, който обаче е известен с други две имена – с интернет-псевдонима си Валтер Калашников и с църковното си име Владимир, съобщава Медиапул, като се позовава на данни на сайта Топ новини. Русев е 57-годишен старшина от запаса, който след падането на Берлинската стена става послушник в Рилския манастир. Бил е монах в манастир “Св. Пророк Илия” във Великотърновско. Псевдонимът “Валтер Калашников” вероятно произлиза от името на охранителната фирма “Валтер Катани”, която Русев, по данни на Топ новини, регистрира през 1996 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай