Стойнев: Основна цел на кабинета е да си върне закона

Стойнев: Основна цел на кабинета е да си върне закона | StandartNews.com

София. Държавата трябва да си върне своите организационни и контролиращи функции, за да може хората да разберат, че има институции, които ще ги закрилят. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите му основната цел на това правителство е да се върне законът и този закон да се спазва. Няма да има чадър над никого, категоричен е Стойнев.

По отношение на задържаните бивши шефове на Националната електрическа компания (НЕК) по акция „Белене" енергийният министър посочи, че основната причина за тези действия са съмнения за злоупотреби.

„Ако искаме българската енергетика да се развива в интерес на българските граждани, то тези злоупотреби трябва веднъж завинаги да бъдат изкоренени", отбеляза Драгомир Стойнев.

Той обърна внимание и на развитието на българския бизнес, като подчерта, че в момента в България има бизнес, който има доверие в правителството и инвестира, но това е само чуждестранният бизнес. „Трябва да насърчим и българския бизнес, като им покажем какви ще са мерките за следващия програмен период", заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

Нека самият бизнес да казва какво трябва да се промени, за да може чрез диалог да се подобри бизнес климата в страната, поясни министърът минути по-късно по време на дискусия „Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса".

Стойнев отбеляза, че основната цел на правителството е да подобри този диалог с бизнес, тъй като според министъра - доверието се базира на диалог. Икономическият министър определи състоянието на българската икономика като „меко казано не е от най-добрите". Драгомир Стойнев даде за пример за стремеж към осъществяване на диалог с бизнеса именно подходът при подготвянето на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

„Европа задава рамката на тези програми и нея ще я спазим, но пътят, по който ще минем, ще е пътят на българския бизнес", подчерта Стойнев. По думите му - въпросът, който трябва да си задава правителството при подготовката на оперативните програми е – „за кого работим?". „Трябва заедно да работим за просперитета на българската икономика, като ОП „Иновации и конкурентоспособност" е програма нена българското правителството или на българската администрация, а на българския бизнес", посочи Драгомир Стойнев и отбеляза, че парите по тази програма трябва да се усвояват по най-бързият и правилен начин.

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че от Брюксел са дали зелена светлина за това, че ще има средства по мярката „Технологична модернизация" по ОП „Иновации и конкурентоспособност". „Въпросът не е да се биеш в гърдите пред избиралите, да се биеш в гърдите пред парламента за това, че си усвоил европейските средства. Въпросът е къде е ефектът за самия бизнес?", коментира още министър Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай