Вторник,

Стойнев: Не приемам политическата критика на "Стандард енд Пуърс"

От: Failed to load user -
Стойнев: Не приемам политическата критика на "Стандард енд Пуърс"
A
A
A

София. „Нашата задача е на базата диалог да подобряваме бизнес климата", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с членове на Американската търговска камара в България, съобщи бТВ.

Началото на срещата даде президентът на Американската търговска палата Питър Литгоу. На срещата ще бъдат дискутирани възможностите за стимулиране на инвестиции и подобряване на икономическата среда през 2014 година.

Стойнев сподели своето очакване, че българският бизнес догодина ще тръгне по пътя на икономическия растеж. Пред деловите среди той разказа, че предстои облекчаване на редица режими, като 84 трябва да бъдат изцяло "изчистени".

По повод новината от вчера, че международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" е променила перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна", министърът заяви, че за първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуация в страната.

„Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар", заяви министърът.

"Oт следващата година очакваме да има ръст на икономиката с 1.8%, което ще означава сигурни доходи и работа. Искаме да направим един по различен подход в икономиката от сега. Българският бизнес желае модернизация. Финансовите инструменти трябва да бъдат разработени за нуждите на българската икономика, за да може българският бизнес да има достъп до средства", обясни на срещата Стойнев.

„Знам, че в България всички родители искат децата им да получат висше образование. За нас е важно на децата, които още от ранна възраст, показват интерес към бизнеса, да им се осигури възможността да се обучават. И ние започнахме с пилотни проекти в тази насока още от тази година. Без пилотни проекти, аз съм против да се разработва реформа. Считам че, това е една добра стъпка", каза още Драгомир Стойнев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички