Столична община да въведе ясни правила за дребните търговци

Столична община да въведе ясни правила за дребните търговци | StandartNews.com

София. Столична община да обособи като самостоятелни наредбите за преместваемите обекти и за рекламата, поиска днес по време на пресконференция зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

Той настоя да се въведе мораториум с определен от общината срок, в който да се отстранят рекламните билбордове и табели, надписи и други подобни из града, той да се изчисти и през това време да се подготви наредба, която няма да може да бъде обжалвана в съда. След това при ясни финансови правила общината да обяви нови конкурси за наемателите.

Проблемът с т.н. „преместваеми обекти" също е сериозен защото с тази дейност изкарват прехраната си в момента няколко хиляди семейства. Общината непрестанно заплашва да разваля обекти и в този момент препитанието на хиляди е под въпрос. Затова общинският съветник от ВМРО предлага СОС да въведе мораториум върху отстраняването им. По данни на сдружение на собствениците това са над 2000 обекта, развиващи предимно дребен семеен бизнес. Не може общината да задължава собствениците да инвестират около 50-70 хиляди лева в реконструкцията на подобни обекти, без да има ясни правила или дългосрочни договори за експлоатацията им, категоричен е Джамбазки.

Той отбеляза, че в същия момент Столична община прилага двойни стандарти: от една страна иска да закрива или притиска да се реконструират малки обекти на частното предприемачество, а от друга да се готви да одобри предложение за узаконяване на два подобни обекта на езерото „Ариана". Общината трябва да има план, визия и идея за развитието на града и тогава при регламентирани правила и срокове да задължава собствениците да инвестират като приспада през годините тези разходи от наемите им, смята Джамбазки.

Той припомни и направеното вече предложение от страна на ВМРО, частта на „Женския пазар", граничеща с ул. „Екзарх Йосиф" да бъде обособена като улица на занаятите, където да се продават икони, сувенири, произведения на изкуството. Сега „Женския пазар" е грозна картина, сборище на крадци, незаконни търговци на цигари и наркотици, подчерта Джамбазки. Той счита, че на пазарите за зеленчуци Столична община също трябва да въведе регламент: там да търгуват собственото си производство само лицензирани производители, а не прекупвачи или „обирджии на бустани". Така чрез зеленчуковите пазари може да се стимулират дребните производители.

По време на пресконференцията бяха засегнати и две традиционни от години за ВМРО проблемни теми: „Софийска вода" и „Топлофикация".

По първата – вече е установено с доклад и документи от комисия, че водния концесионер не спазва повече от половината на условията от договора си, каза юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера. Той изложи и възможните, макар и трудни варианти за разваляне на концесията. Подчерта също, че в публичното пространство се цитира неустойка от 100-150 млн. лева, които Столична община би дължала на концесионера при едностранно разваляне на договора, но в същото време самата община е гарант на водното дружество за теглените от него заеми. Това означава, че всичко е в ущърб на столичани, подчерта юристът. Затова счита, че е абсолютно необходимо по случая „Софийска вода" да се заеме и произнесе компетентно и ДКЕВР.

Въпреки, че дружеството не изпълнява плана си за реконструкции на мрежата, а и е внесло нов бизнес-план с променени в своя полза параметри – респективно означаващи и нови цени. Държавният регулатор засега обаче мълчи, въпреки, че от началото на тази година от ВМРО са отправили към него няколко аргументирани сигнала и предложения.

В приемната на Ангел Джамбазки като общински съветник в СОС вече има и десетки сигнали от граждани, които се оплакват, че в средата на юли все още не са получили своите изравнителни сметки за парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай