Стоилов: Увеличаваме икономическия обмен с Турция до 5 млрд. евро

Стоилов: Увеличаваме икономическия обмен с Турция до 5 млрд. евро | StandartNews.com

София. "Имаме амбицията в следващите няколко години да увеличим търговско-икономическия обмен с Турция до 5 млрд. евро". Това каза в парламента председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов. Той обясни, че правителството иска да развие сътрудничеството в енергетиката, както увеличаване на повече от два пъти износа електрическа енергия от България към Турция.

 

Стоилов и парламентарната група на БСП, както и останалите народни представители от външната комисия проведоха официална среща с колегите си от аналогичната комисия на турския парламент. В тази връзка у нас пристигна нехният председател Волкан Бозкър. Стоилов и Бозкър потвърдиха ангажиментите, поети преди месец от енергийните министри на двете държави за изграждане на нови газопроводи, включително интерконектор между България и Турция, пише БГНЕС.

 

"Турция положи много усилия за членството на България в НАТО и днес се гордее с него", заяви Бозкър. Той обясни, че Турция е удовлетворена и от членството на страната ни в Европейския съюз.

 

Подобряването на граничния контрол заради навлизащите на българска територия емигранти, е една от темите, която двете страни са обсъдили. "Бяха отбелязани и някои въпроси, които са предмет на дейност специалната комисия между двете правителства, като мога да отбележа нашите очаквания за придвижване на въпроса с обезщетенията на българските бежанци от Тракия", обясни Стоилов пред журналисти.

 

От своя страна турският му колега добави: "Отношенията ни имат много сериозно бъдеще и ние не трябва да ипотекираме този потенциал заради проблеми от ежедневието". И увери, че Турция има инвестиции за около 2 млрд. долара в България, като 500 млн. долара годишно влизат в българската икономика. Близо 10 000 турски студенти са избрали да получат висшето си образование у нас, стана ясно от срещата.

 

По-рано депутатите на "Атака" посрещнаха Бозкър и турската парламентарна делегация с плакати "Не на Турция в ЕС" и "Турция ни 10 млрд. долара".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай