Стефан Янев премиер? Радев го пита за изхода от кризата

Президентът гневен на парламента

Стефан Янев премиер? Радев го пита за изхода от кризата | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ясно показа, че е гневен на парламента, защото се занимава с Изборния кодекс вместо с преговори за съставяне на правителство. Това стана по време на консултациите с най-малката група в НС  - на "Български възход".

"От началото на тези консултации измина месец. Предоставих достатъчно време на политическите партии да излязат от конфротационната реторика на изборите и да намерят консенсус за кабинет, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се фокусира върху проблемите на българите, попълването на състава на органи с изтекъл състав и други закони, парламентът реши да се занимава в Изборния кодекс", коментира държавният глава по време на разговора си със Стефан Янев и ръководството на парламентарната група на партията.

Радев попита "Български възход" за оценката им за дневния ред на НС и какви мерки биха подкрепили - далновидната политика и поведение изискват последователност и припокриване на заявките действия. Вече заявихте готовност за диалог, какви приоритети ще следвате по тази заявка, обърна се към тях Радев.

Нашето поведение е устойчиво. От самото начало не търсим конфронтация, нови разделителни линии а диалог. Проблемите са много. Решаването на проблемите на хората, на ежедневието, са важните въпроси, по които трябва да се търсят решения”, заяви Стефан Янев.

„Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси, заяви в отговор Стефан Янев.

„Има въпроси свързани с Шенген, които са по-фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросите свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни”, каза Янев.

„Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Усилията за полагане на кабинет са основополагащи”, каза Янев.  

Според него дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. "Не трябва водещо да бъде името на правителството, а принципите и приоритетите, около които ще се водят разговорите, както и хоризонтът на действие", каза още Янев.

Той допълни, че за такива разговори са необходими контактни групи по различните политики, които да подготвят коалиционно споразумение.

"За нас не е от значение, кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва разговори с всички партии", заяви още лидерът на "Български възход".

След края на консултациите при държавния глава лидерът на "Български възход" Стефан Янев говори пред журналисти. Той прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

Според него най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност.

"Дори правителството да е експертно, то трябва да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не трябва да е водещо, а конструкцията и принципите, около които се събира коалицията", посочи Янев на последните консултации при президента Румен Радев, преди държавният глава да връчи първия мандат на ГЕРБ.

 По думите му всяка партия трябва да излъчи контактни групи, които да подготвят коалиционно споразумение, след което да се мислят и личностите, които ще участват в правителството.

"Важното послание е това, че ние от "Български възход", независимо, че сме най-малките, сме убудени, че въпросите от дневния ред на обществото се решават именно чрез смислен деалог, взаимодействие между партиите и излъчване на конституционно мнозинство за излъчване на правителство", ностоя Янев.

Той посочи за пореден път, че на консултациите с държавния глава на "Дондуков" 2 не са объждали евентуални дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият очакват да отиде в техни ръце.

"Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът доста се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на "Български възход" подходът ще бъде – започване на разговори по низходящ ред с най-малката партия в парламента – с "Демократична България", до най-голямата. Ще водим диалог с всички, на базата на търсене на приоритети и конкретни решения", обясни Стефан Янев.

По думите му партията им има една единствена червена линия и това е българският национален интерес.

"В момента, в условията на война, която е на километри от нас, ако ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не видим какво е водещо за българските граждани, значи, не оценяваме смислено ситуацията. Каквито и вътрешни протеворичия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите", категоричен бе лидерът на "Български възход".

"Българите очакват да им предоставим хляб, а не зрелища", аргументира се той.

Стефан Янев посочи още, че в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която участва в преговорите за правителството, трябва да има приоритети, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното ежедневие.

"Въпросите, свързани с образованието, здравоопазвнето, социалната политика, демографският проблем. Всички партии, които искат да имат принос към това коалициионо споразумение, са добре дошли", заключи той.

В понеделник се сложи краят на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Според Конституцията президентът дава първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ-СДС, а втория – на „Продължаваме Промяната”. Третият се дава на парламентарна група по избор на Държавния глава.

Румен Радев вече заяви, че ако се стигне до там, неговата цел е третият мандат да се връчи чак след Нова година, за да може извънредните избори да бъдат най-рано през март.

За сформиране на техническо правителство с точно разписани точки за работа призова в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Той се съмнява, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще могат да осъществят идеята си кабинет на малцинството.

"Да положим усилия и да подпишем документ за шест месеца, ако не искаме подобни правителства. Ако не искаме да го направим, да кажем на Радев, че отиваме на избори. Не е сериозно намерението на ПП със 72 депутати да правят правителство. Ако са решили да правят кабинет на малцинството, тогава са се разбрали или с ДПС, или с "Възраждане", но със сигурност не с ГЕРБ и БСП, защото ние показваме техните недъзи", коментира Борисов в Стара Загора.

Срещу идеята на Борисов за техническо правителство се обявиха Кирил Петков и Корнелия Нинова.

Все още е възможно да има кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Очевидно е, че „Продължаваме промяната“ не искат да разговарят с нас заради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, ще съберем Националния съвет и ще решим. Много е различно, ако третият мандат отиде при ДБ или при нас. Нека да не гадаем, обяви вчера в Пловдив лидерката на БСП Корнелия Нинова.

При трети мандат - независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин - от най-малките, заяви Стефан Янев.

"Преди да се направи общ разговор - дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+", е позицията на лидера на най-малката парламентарна група - тази на "Български възход" Стефан Янев.

Той смята, че фокусът на разговорите трябва да е търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период - до 1 година. "Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и т.н., обясни Янев. Неговото мнение е, че един антикризисен кабинет трябва да е максимално компромисен и приет от партиите.

Попитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори. "Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам", допълни той. Бившият служебен премиер не скри, че има идеи за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри, но сега не бил моментът да ги обявява. "Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред", посочи Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай