Събота,

Станишев: Великобритания да напусне ЕС в най-скоро време

От: Администратор -
Станишев: Великобритания да напусне ЕС в най-скоро време
A
A
A

Отлагане на процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания не трябва да бъде допускано. Около това се обединиха левите премиери и лидерите на партиите от семейството на ПЕС на координационната си среща, инициирана от президента на партията Сергей Станишев в Брюксел.

Призовавайки Великобритания и ЕС да действат спокойно и отговорно, лидерите се споразумяха, че след оставката на Камерън новият премиер трябва да бъде избран възможно най-скоро, така че процесът на преговори да стартира възможно най-рано, съобщиха от пресцентъра на ПЕС.

„23 юни ще остане в историята като политическо земетресение в ЕС, но ние трябва да гледаме напред. Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически за Европа момент и да предложим дневен ред за ЕС. Трябва да покажем, че нашите политики, ориентирани към хората, са по-актуални от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега", заяви Станишев.

Процесът на утвърждаване на нов дневен ред за ЕС вече стартира със Срещата на високо равнище на ПЕС в Париж и ще продължи със следващите срещи на държавните и правителствени ръководители. ПЕС подготви предложение за социалдемократическа Пътна карта за Европа, която ще бъде представена на следващата среща на лидерите в Париж на 7 юли.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички