Станишев: Сигурността на Израел е важна и за ЕС

Станишев: Сигурността на Израел е важна и за ЕС | StandartNews.com

Йерусалим. Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на Партията на европейските социалисти, проведе работна среща с водачите на двете партньорски партии на европейската левица в Израел Шели Якимович /Партията на труда / и Зехава Гал-Он /Мерец/. Основното послание на Станишев беше европейската подкрепа за намиране на трайно мирно решение на арабско-израелския конфликт.

Делегацията на ПЕС е на посещение в Израел в момент, когато мирните преговори бяха подновени и е важно да се разбере и от двете страни, че часовникът тиктака и няма време за отлагане на постигането на мир, чиито основни елементи са гарантирането на сигурността на Израел и гарантирането на съществуването на палестинска държава. Това беше и основната тема на разговора на делегацията на ПЕС със заместник-председателя на парламента Хилик Бар, който е ръководител на две много влиятелни групи в Кнесета – за намиране на мирно решение за арабско-израелския конфликт и за сътрудничество между Израел и ЕС.

Сергей Станишев разговаря и с Зеев Елкин, който временно изпълнява функциите на външен министър. Президентът на ПЕС изтъкна, че по отношение на притесненията на Израел от иранската ядрена програма, ЕС е убеден в ефективността на санкциите срещу Техеран. Той отново повтори позицията на Брюксел, че сигурността на Израел не е важна само за Израел, но и за ЕС, каквото е положението и по отношение на иранската ядрена програма – евентуалното й развитие в посока създаване на оръжия не би застрашило само израелската държава. След това, в качеството си на лидер на БСП Станишев изтъкна, че двустранните политически отношение са много добри, тъй като страната ни е една от малкото, успели да предотвратят изпращането на еврейската ни общност в нацистките лагери на смъртта. Той подчерта желанието на сегашното правителство в София да има и по-прагматични отношения в различни сфери. Става дума за водното стопанство, земеделието и инвестициите в него, здравеопазването и здравния туризъм и културните връзки, както и за развитие на връзките в сферата на сигурността. Обсъжда се и идеята за създаване на съвместен антикризисен център, в който да се включат Израел и балкански страни като България, Гърция и Румъния. Сегашното правителство на България се стреми на първо място да бъдат постигнати известни конкретни резултати в двустранните отношения, а след това може да се помисли и за съвместна среща на двете правителства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай