Станишев превзе Градът на липите

Станишев превзе Градът на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорско, една от крепостите на ГЕРБ, падна драматично в късните часове в нощта на парламентарните избори. Това показват и окончателните резултати в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район.

За Коалиция за България за гласували 31,16 на сто или 50 103-ма, а за ГЕРБ – 29, 87 на сто или 2083 по-малко.

„Разбира се, че присъствието на лидера на БСП Сергей Станишев като водач на листатата мотивира допълнително нашите избиратели, но аз бих добавил и оздравителните процеси в общинската партийна организация в Стара Загора от година и нещо насам и много активната работа на младежкото обединение", посочи общинският председател Илия Златев.

С оглед по-ниската избирателна активност в сравнение с 2009-та – 53,76 на сто срещу 61,12 на сто, всички партии в региона имат по-слаби резултати, но при ГЕРБ отливът е най-голям – над 30 хил. гласа по-малко.

„Бяхме изненадани, не очаквахме загубата", призна общинският лидер на герберите Емил Христов. Изцяло негативната кампания и компроматната война са изиграли главна роля, но и доскоро управляващите според него са могли да минимизират ефекта като засилят позитивните послания.

Според предварителните прогнози БСП и ГЕРБ почти сигурно ще имат по 4-ма депутати от общи 11-те мандата.

В Стара Загора ДПС има един от най-високите резултати извън смесените райони – 8,15 на сто или 13 097 гласа. Това е с над 3 хил. гласа повече от миналите избори и с преразпределението на гласовете от чужбина хората на Местан вероятно ще вкарат двама депутати, както прогнозираха в началото на кампанията. „Атака" със 7,85 на сто или 12 626 гласа запазва едното си депутатско място, макар че за партията на Сидеров са гласували близо 10 хил. по-малко от 2009.-та.

Голямото разочарование и в Стара Загора преживяха двете парчета от Синята коалиция. СДС и ДСБ имат заедно по-малко от 3 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай