Станишев иска пари от Европа за младежката безработица

Станишев иска пари от Европа за младежката безработица | StandartNews.com

София. "Ще настояваме пред Европа за още средства за младежка безработица". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който бе на среща с партийния актив в столицата, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Кампанията на ПЕС за борба с младежката безработица извоюва 6 милиарда евро, извънредни средства за първите две години от следващия финансов период, но това не е достатъчно. Ще търсим допълнително финансиране", каза още Станишев.

Младежката безработица в цяла Европа е ужасен проблем, изтъкна лидерът на ПЕС. „В Гърция тя е над 50%, в Испания е близо 60%, в България също е над средноевропейските нива", допълни още той.

През следващата година България ще получи 50 милиона евро за кампанията за борба с младежката безработица и за реализацията на мерките по тази кампания, припомни социалистът. „Още този месец ще бъде изпратен до комисията за одобрение националният план за действие по тази кампания, ще бъде осигурено и национално съфинансиране, за да може повече млади хора да започнат работа, защото за един млад човек това е най-ужасното нещо – когато няма работа, той няма нито самочувствие, нито перспектива и това го унищожава като личност", категоричен бе той.

От срещата стана ясно, че присъстващите социалисти са доволни от кандидатурата на Мартин Шулц за кандидат за президент на ЕК, който, по думите им винаги е защитавал държавата ни, съобщиха от пресцентъра на БСП. При победа на евроизборите това ще помогне на България не само за справянето с безработицата сред младите, но и с реализирането на големи проекти в страната, смятат представителите на партията от столицата.

"Твърдо вярвам, че борбата с бедността трябва да бъде основен приоритет на бъдещия Европейски парламент". Това каза от своя страна евродепутатът Илияна Йотова на срещата със симпатизанти и членове на БСП.

„През 2009 година дадохме дума, че с цялата си дейност ще защитаваме българските интереси, а днес, 5 години по-късно, основният български и европейски интерес е справянето с бедността. Към думите на Пламен Орешарски, че днес трябва да търсим реабилитация на социалната държава, бих добавила – трябва да търсим реабилитация на социална Европа", каза още Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай