Станишев готви среща на Орешарски с Нетаняху

Лидерът на БСП стана хаджия пред Вселенския патриарх

Станишев готви среща на Орешарски с Нетаняху | StandartNews.com

София. Соцлидерът Сергей Станишев даде да се разбере, че през пролетта на следващата година премиерът Пламен Орешарски може да оглави делегация до Израел. И да се проведат поредица от срещи с членове на правителството и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Късно в сряда Станишев се завърна от Близкия изток, където проведе поредица разговори като президент на ПЕС по проблемите в региона. Но отбеляза пред "Стандарт", че е коментирал и двустранните политически отношения между България и Израел. Можем да си сътрудничим в областта на водния сектор, земеделието, здравеопазването и не на последно място сигурността, подчерта Станишев.

По време на визитата си в Йерусалим соцлидерът се е поклонил на Божи гроб. И според традицията вече може да се нарече хаджия. Любопитна подробност е, че в същото време камбаните на православните храмове там забили празнично заради визита на Вселенския патриарх Вартоломей. Според високопоставени източници през ноември вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заминава от 10 до 15 ноември в Израел.

Там МВР шефът ще има срещи във външно министерство, както и с шефовете на спецслужбите на Израел. Вероятно ще коментира и създаването на съвместен антикризисен център, в който да се включат Израел и балкански страни като България, Гърция и Румъния. В началото на миналата седмица там бяха министрите на околната среда и на регионалното развитие Искра Михайлова и Десислава Терзиева. А в началото на март пък у нас очакваме делегация от Израел за важни водни проекти като пречиствателни станции по нов модел в малките населени места, уточниха ключови експерти от МОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай