Министър разказа за коледните подаръци на Кралев

Между Коледа и Нова година през 2020 г. в спортното министерство са подписани 14 договора с новосъздадени фирми, казва Андрей Кузманов

Министър разказа за коледните подаръци на Кралев | StandartNews.com

 

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов даде интервю за Нова и повдигна още малко завесата какви договори е сключвало ведомството по времето на предшественика му Красен Кралев.

Той каза, че само в периода 23-29 декември 2020 година са раздадени около 11,5 милиона лева като обществени поръчки по програмата за строеж на физкултурни салони и то по еднотипни схеми.

Повечето от дружествата са на един адрес, с един и същи получател. Всички те са ДЗЗД, тоест консорциума, създаден специално за процедурата.

За тези ДЗЗД-та фактурите за били 001, тоест първа фактура, обясни Кузманов.    

Подписани са 14 договори за строеж, всеки от които е за близо милион.

В тях имало посочени изисквания и съответно плащане по график след поетапното им изпълнение.

Веднага след подписването на договора се е правил анекс към него, в който се променят условията за плащане и се дават парите 100 процента авансово.

7 от фирмите са на един адрес, с един и същи собственик. Което означава, че този бенецифиент е получил над 5 000 000 лева без да е показал дори скица или чертеж за реботата, която трябва да извърши.

Предвид факта, че милионите са раздадени между Коледа и Нова година, това показва само едно – Дядо Мраз е дал добри подаръци, каза още министърът.

Кои са фирмите, ще стане ясно до дни, чакат се обобщените данни.        

Министърът увери, че по отношение на тотото – нито ще спира изплащането на сумите, нито работата му. По закона „Магнитски“ се оказа, че тотото работи с фирма „Декарт“, която е на Божков и това изискваше бързи промени, обясни министърът.

Той заяви, че няма конфликт нито със Стъки, нито с предишния министър Кралев, но смята, че е скандално федерация по ММА да взима от министерство субсидия, която е по-голяма от тази за федерациите по колоездене и тенис на маса.

Няма нито един уволнен, каза министърът по повод обвиненията на Кралев, че в министерството има репресии.

Всеки може да си говори каквото иска, но когато има факти и боговете мълчат, каза Кузманов.

Той добави, че не е член на никоя партия и дали занапред ще остане в министерството зависи от това дали новите ще видят в негово лице човек, който може да помогне на българския спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай