Според АФИС три партии влизат в парламента

Според АФИС три партии влизат в парламента | StandartNews.com

София. Ако изборите бяха сега, три партии влизат в парламента, показва проучване на социологическата агенция АФИС.

Това са БСП 21,2%, ГЕРБ с 19,9% и ДПС с 6,5%, съобщи БГНЕС.

Преди месец проучване на Алфа рисърч показа влизане на четири партии в парламента.

Под 4-процентовия праг са Реформаторския блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , и Атака - 2,5%. Партия на протестите – 3,8% (каквато не съществува) , друга партия – 4%. 13,5 казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Управителят на АФИС и член на Висшия съвет на БСП Юрий Асланов обясни пред БГНЕС, че данните за Реформаторския блок са такива, защото образуващите го партии сумарно получават сумарно поотделно измерено влияние около 7-8%.

"Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но се признава, че РБ е единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", каза Асланов пред БГНЕС.

Бойко Борисов и Сергей Станишев имат еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение, обяснява още Асланов.

"Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението повишава неодобрението вече са много малко", каза социологът. Той посочи, че това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров. "Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обясни специалистът и допълва, че мерят рейтингите на обвинител номер едно откакто съществуват. 36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, а 27% е отрицателното отношение към него.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай