Списъци с гости на Цветан Василев подлудиха държавата (ОБЗОР)

Списъци с гости на Цветан Василев подлудиха държавата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банкерът отрече да ги е пускал, адвокатите му твърдят, че са автентични

Списъци с гости на банкера Цветан Василев в централата на КТБ пощури държавата. Писмото, подписано с името на банкера, бе изпратено днес сутринта до имейл адресите на няколко медии. Към него бяха приложени и четири списъка от тетрадка, за която се казва, че е копие на тефтера, в който портиери са отбелязвали имената на посетителите на Цветан Василев в централата на Корпоративна банка в периода 2013-2014 г. Всеки от изпратените файлове съдържа по 400 ръкописни страници.
Съобщението предизвика много коментари както от страна на политически лидери, така и от страна на хората, чиито имена фигурират в списъка. Сред тях, освен политици, има представители на държавни институции, бизнесмени, журналисти. В списъците са отбелязвани всички посетители на банката, както и на намиращите се в същата сграда фирми и ТВ7. Срещу всяко име е отбелязван ден, час на влизане и напускане, както и дали посетителят е придружаван от охрана. Сред имената са тези на тогавашния председател на бюджетната комисия Йордан Цонев, на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, на депутата от БСП Явор Куюмджиев, на Румен Петков от АБВ, на бившия лидер на ДСБ Иван Костов.
Час след публикуването на списъците единият от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, потвърди автентичността на писмото на банкера. Той обясни, че "реакцията е предизвикана от интервю на Йордан Цонев". По-късно обаче другият адвокат на Василев - Христо Ботев, каза, че писмото не е от банкера. А часове по-късно Цветан Василев с писмо до медиите, препращащо към официалния му сайт, опроверга появата на т. нар. списъци.

Привечер днес отново юристът Константин Симеонов заяви пред "Блиц", че "вероятността списъците с посетителите при Цветан Василев, тиражирани в медиите, да са автентични е 90%". "В момента проверяваме истинността им", допълни Симеонов и уточни, че "когато се е свързал чрез телефонен разговор с Белград, Василев е бил категоричен, че не е изпращал на медиите никакви файлове със списъци". Според адвоката на Василев тетрадката е писана от 6 жени, стояли на входа на сградата.
В същото време в кулоарите на парламента Румен Петков и Йордан Цонев обясниха мотивите за своите посещения при банкера в КТБ. Стана ясно, че Петков е бил в КТБ в качеството си на председател на българската федерация по мотоциклетизъм. Той е разговарял с банкера за спонсорирането на състезанията от националния календар на моторните спортове. Йордан Цонев също е бил служебно при Цветан Василев в качеството си на председател на парламентарната бюджетна комисия в предишното Народно събрание. Според него темата на разговор е била промените в закона за банките, които бяха внесени през неговия мандат.

Коментар за списъците направи и премиерът Бойко Борисов: "Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай