Четвъртък,

Спасение за газа! Ето кога започва да тече по връзката от Гърция

От: СТАНДАРТ -
1807
Спасение за газа! Ето кога започва да тече по връзката от Гърция
A
A
A

Газ по интерконектора от Гърция ще има. Датата, на която синьото гориво, ще потече към България е ясна. Тя е 1 октомври, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той направи това след среща на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ. Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график – съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя – в случая ISCG, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график“, каза още Росен Христов.

"Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на  септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията "АВАКС“, най-вероятно този срок може да е нормален. В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация. Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички