Социолози: БСП - втора, ВОЛЯ дърпа напред

Ръст на доверието отбелязва единствено партията на Веселин Марешки

Социолози: БСП - втора, ВОЛЯ дърпа напред | StandartNews.com
Ръст на доверието отбелязва единствено партията на Веселин Марешки

ГЕРБ запазва голяма преднина пред БСП, която си остава втора политическа сила. Едната има подкрепата на 23% от българите, другата- 18%. Това сочи проучване на общественото мнение, проведено от агенция SocialMetrix в началото на месец март. ДПС не отстъпва от третото си място с 6,5% одобрение. Ръст в доверието към себе си отбелязва единствено партия ВОЛЯ – 3,2%. Това й дава шанс да е четвъртата политическа сила, която ще изпрати свой представител в Европейския парламент. Социолозите уточняват, че все още тестват ВОЛЯ самостоятелно, а не като коалиция „ВОЛЯ-Българските Родолюбци”. Предполага се, че процентът ще се качи като се измери и приносът на партньорите им.

Постоянните скандали между лидерите на малката управляваща коалиция „Обединени патриоти” и невъзможността да се разберат за обща листа, е основание партиите им вече да бъдат измервани поотделно в проучванията. При всички се забелязва силен спад, който социолозите регистрираха като тенденция още преди няколко месеца. Най-голямо е отдръпването на избиратели при ВМРО. Към момента те имат 0,8% подкрепа. "Атака" се ползва с 1,7% доверие, а НФСБ с 1,3%. Според анализаторите, твърде вероятно е нито една от трите партии в ОП да не изпрати евродепутат. Малко пред тях е „Демократична България” с 1,6%.

Актуалната тема с апартаментите на хора на високи държавни позиции, който от седмица тресе и държавата, и партийните структури на ГЕРБ, вероятно ще даде отражение върху прогнозните резултати при следващото допитване. То ще се проведе в началото на месец април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай