Сряда,

Социолог каза от кого ще ни пази партията на Стефан Янев

От: Рачо Рачев -
8758
Социолог каза от кого ще ни пази партията на Стефан Янев
A
A
A

"Ако Путин успее да постигне целите си - вероятно да си вземе онова от Украйна, което смята за свое - то ще има ефект на махалото, на злорадо връщане към пропутинските позиции в българското общество, което ще има ефект на скрита съпротива, на тихо ръмжене. Ще живеем в ново разделение с престижни гледни точки, а всички пропутински - ще бъдат бичувани постоянно. Това ще бъде нова Желязна завеса", разкри в интервю за БНР социологът Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл Болкан".

Той коментира влиянието на тези процеси върху българския политически живот. "Партията на Стефан Янев вероятно се появява като потенциална преграда към стичането на обществена енергия към крайността, която представлява "Възраждане". БСП е в менгеме, по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков. "Възраждане" ще потрива ръце. Бойко Борисов се опитва да влезе в прозападното говорене. ГЕРБ ще се опитва да се долепя към управлението и да изтласка БСП и президента от управленския микс", обясни Симеонов.

Социологът прогнозира, че "ще стане пълна каша, в която никой не изпъква и обществото ще потърси острови на авторитет", ще се обърне към президента Румен Радев, към хора като Стефан Янев, който звучи балансирано.

"В такива моменти балансьорите печелят. Но ако времената прекалено се поляризират, балансьорите изпадат в безтегловност", каза Първан Симеонов.

"Откакто съществува свободна България, винаги е съществувало разделението - между балканското, консервативното, и прозападното либерално малцинство, което е много влиятелно. Сега това ще се обостри. Обществото ни е далече от крайности, защото имаме противоотрова - заради трагични обстоятелства в историята народът ни е развил мъдрост, която го държи далече от крайностите. Войната ще обостри говоренето в медиите и ще наблюдаваме старото деление Изток-Запад, което бяхме позабравили", обясни Симеонов.

"Войната е близо. Владимир Путин направи голяма политическа грешка. Украйна не се разпада, а се сплотява, вярно, медийно. Това е информационна война със страшни фейкове. Съвременните войни са все по-информационни. Западният свят изглежда по-сплотен, проличават различия, но и лицемерие. Путин проигра имиджовите си позитиви. Той влезе в сериозен капан. На това се дължи истеризацията тук. В България имаме културно-исторически сходства с руснаците, с украинците. Затова и представителите на западното у нас са разтревожени", констатира социологът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички