Четвъртък,

Софиянски: Конституцията не дава баланс на властите

От: Редактори -
A
A
A

"Най-големият проблем на сегашната конституция е липсата на баланс между властите", заяви пред БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски. Той е радетел за приемане на нова конституция. Софиянски представи приоритетите на новия върховен закон, които предлага. Той коментира и предстоящите европейски избори.

"В листите виждаме почти едни и същи лица и е факт, че нашите евродепутати в този мандат не свършиха абсолютно нещо", такава оценка даде на българското представителство в настоящия Европейски парламент Софиянски.

Според него част от приоритетите, които е трябвало да бъдат изпълнени през настоящия мандат на Европейския парламент са били премахването на шенгенския механизъм, влизането на България в еврозоната и предлагане на алтернатива на пакета "Макрон" от българските евродепутати.

Софиянски заяви, че заедно с екип експерти са подготвили вариант на нова конституция: „Днес България е в НАТО и Европейския съюз - по-съвременни, по-демократични образования. Това означава, че ние трябва да осъвременим нашата конституция така, че да заемем едно достойно място в Европейския съюз".

Според Софиянски президентът трябва да получи правото на законодателна инициатива. Областните управители той определи като "длъжност без функции". Бившият премиер смята, че те трябва да бъдат избирани директно.

"28-те области са прекалено много за една малка държава. България трябва да има 7 области", допълни той.

Софиянски смята, че управлението в България последните години е "комунистическо" и че трябва да се смени манталитета и да се разбере, че обществото дава на правителството, а министерски съвет са просто служители.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички