София се разтресе. Драма със санирането

Общинарите се скараха

София се разтресе. Драма със санирането | StandartNews.com

След свикването на спешно заседание на Столичния общински съвет заради изтичащ срок по програмата за саниране политически партии от местния парламент изразиха недоволството си. По-рано председателстващата общинския съвет Грети Стефанова изпрати писмо до всички общински съветници за спешно заседание на 15 януари, понеделник, предаде БНР.

ВИЖ ОЩЕ: Голям проблем за София! Спешна среща

В доклад на кмета Васил Терзиев се предупреждава, че общинските съветници трябва да дадат мандати на районните кметове за Програмата за саниране, като срокът изтича ден по-късно. Така, вместо на 25 януари Общинският съвет трябва да се събере в понеделник, 15 януари.

Кметът не познава нито правомощията си, нито задълженията си, а внесеният доклад за санирането е "фрапиращ пример за некомпетентност и управленски хаос", пише в позиция на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС. Те уточняват, че кметът може да делегира свои правомощия на районните кметове и не се нуждае от разрешение от Столичния общински съвет, а докладът на Терзиев е "правно недоразумение". Освен това липсва информационна кампания от страна на общината към гражданите по темата саниране, пишат съветниците от ГЕРБ-СДС.

Съветниците от местната коалиция "БСП за България" в София също предупредиха, че в столичната община "цари некомпетентност и управленски хаос". В позиция до медиите се посочва, че след два месеца управление администрацията действа като "пожарна команда". Те негодуват срещу свикването на заседание в понеделник чрез съобщение, изпратено в петък вечерта.

В позиция на "Има такъв народ" пък се уточнява, че общинският съвет не е избрал свой председател, няма постоянни комисии и следователно не може да бъде взето подобно решение. Като изключително притеснителен факт, определят общинските съветници от ИТН, че казусът не е бил представен по-рано и също споменават думата хаос що се отнася до новото управление на Столичната община.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай