Сметната палата ще одитира фирмите над 50% държавно участие

Сметната палата ще одитира фирмите над 50% държавно участие | StandartNews.com

София. Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му. Това реши парламентът с приетите окончателно текстове от новия Закон за Сметната палата.

Спорове възникнаха в пленарна зала след предложението на БСП да бъдат одитирани не само търговски дружества с 50 процента държавно участие, а и търговските дружества с участие в капитала с над 1 милион лева

Възможността да се одитират дружества, в които държавата има мажоритарно участие, предложиха от "БСП лява България". Според проф. Румен Гечев има риск средствата по европейски програми в общините да останат без контрол и даде пример:

А какво ще стане с дружества, в каквито ние имаме държавно участие, което е примерно 500 милиона лева или 2 милиарда лева по големи инвестиционни проекти и делът на държавата е под 50 процента, но е 100 милиона лева, 300 милиона лева, 2 милиарда лева. По силата на предложения от управляващите промени в Закона се предлага ние да не одитираме 1 милиард лева, а да одитираме 51 хиляди лева.

От ГЕРБ възразиха, като посочиха, че държавата участва в управлението на дружествата и не трябва да се разпилява излишен ресурс. Депутатът Менда Стоянова коментира, че отговорност носи и принципалът на дружествата.

Държавата, където и да има участие с над 51 или под 51 процента, всъщност има принципал на това участие и той носи отговорност за това, по какъв начин се управлява дружеството, каза тя.

Промените предвиждат Сметната палата да не проверява общини, в които общите разходи в бюджета и средствата от Европейския съюз не надхвърлят 10 милиона лева.

Йордан Цонев от ДПС е на мнение, че е добра идеята да бъдат проверявани и малките общини. "Бихме могли да помислим, че това предложение не е излишно, ако го приемем, защото, макар да не може да влияе държавата, тъй като става въпрос за миноритарни дялове, би могъл един одит на Сметната палата да подскаже на принципала, че не е ефективно участието ни в едно такова дружество и държавата да оттегли това свое участие", поясни Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай