Слухове за коалиция ДПС-ГЕРБ подпалиха мрежата

Слухове за коалиция ДПС-ГЕРБ подпалиха мрежата | StandartNews.com

София. ГЕРБ и ДПС обмислят да свалят правителството и да съставят ново начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев в рамките на сегашния парламент. Това написа в личния си блог журналистът в Брюксел Веселин Желев, позовавайки се на анонимен "добре информиран" източник. Главната цел на такава коалиция по думите му би била да бъде отстранена Атака от ключовата ѝ позиция в парламента и да се намалят вредите, които тя носи на представените в него партии. Цитирайки Иво Инджев, Веселин Желев пише още, че оставката на Христо Бисеров от постовете му в парламента и ДПС са били цената "за стоплянето на отношенията на Борисов с ръководството на ДПС".

Заедно ГЕРБ и ДПС биха имали 133 от 240 депутатски места в парламента. Според публикацията в блога на Желев, това ще отнеме на Атака ключа към кворума и към евентуални предсрочни избори. "Под благовидния предлог да спасят страната от Атака, другите парламентарни партии ще й дадат шанс да се класира за парламента на едни следващи избори", казва източникът, цитиран от Желев. "Те ще я освободят от непопулярната задача да крепи правителството, а новото правителство ще освободят от компрометиращата подкрепа на Атака". Той обаче предупреждава, че националистите вече са яхнали народното недоволство, породено от бежанската криза и с популистки похвати могат да намерят пътя към новия парламент, въпреки че в проучванията само преди няколко седмици партията на Сидеров беше паднала по 4%-ния праг.

Няколко часа по-късно в мрежата се появиха коментари и на част от част от споменатите в блога на Желев.

Йовчев: Имам политически ангажимент само към Орешарски

"Единственият политически ангажимент, който съм поел, е към министър-председателя Пламен Орешарски, смятам да го изпълня до край, и не смятам да поемам други ангажименти", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус". "Наистина не знам как да коментирам това. Някаква интрига е тръгнала от днес, на която въобще не знам дали си заслужава да и се обръща внимание", каза Цветлин Йовчев. По думите му това са "недоброжелателни интриги". "България, в един такъв труден момент има късмет, че има за министър-председател Пламен Орешарски", категоричен бе министър Йовчев.

ГЕРБ може да управлява сама

Бойко Борисов реагира чрез профила си във Фейсбук със следния статус: "ГЕРБ е единствената партия, която може да управлява без ДПС и без БСП".
"Твърденията за общи действия между ГЕРБ и ДПС, са поредните лъжи и измислици. Такива разговори не се водят, а целта на подобни инсинуации е да разколебаят обществото, което настоява за оставката на Тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака. Тяхната връзка е толкова силна и споена, че никой не би си помислил да води подобни преговори от тяхна страна, а и поведението на Йордан Цонев и заведеното от мен дело изключват възможността за каквито и да е било разговори. Коалиция пък между БСП и ГЕРБ е само във фантазиите на някои деятели в БСП", е позицията, изразена в профила на Борисов.

ДПС подкрепя само кабинета "Орешарски"

Лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан категорично отрече твърденията, че има разнобой в управляващата коалиция, и че се водят преговори за ново мнозинство между ДПС и ГЕРБ. "Каквото и да е друго мнозинство в това Народно събрание е политически абсурдно", подчерта Местан от Брюксел в ефира на БНР.

"ГЕРБ нанесе много тежки рани на демократичния механизъм на страната, които трябва да бъдат излекувани. Това може да стане единствено, когато тази партия ГЕРБ не получи шанс за реванш. Смятаме, че кабинетът „Орешарски" трябва да получи своя шанс достатъчно време, за да реализира програмата си. Стоим зад Пламен Орешарски и зад програмата на кабинета „Орешарски", заяви лидерът на ДПС.

Той повтори и че оставката на Христо Бисеров от постовете му в ДПС и в парламента е по лични, а не по политически причини. "Независимо, че мотивите на г-н Бисеров не са политически, а лични, те имат своята неизбежна политическа рефлексия върху Движението за права и свободи. Съзнавам това. И това е неизбежно, тоест стои извън политическата ни воля. Предполагам обаче, че скоро ще се убедите, че никакви икономически обвързаности не стоят зад това", заяви председателят на ДПС в Брюксел, където е на работно посещение.

Лютви Местан и председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън се срещнаха в Брюксел тази сутрин. По-рано днес Местан разговаря с лидера на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстадт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай