Следствието разпитва два часа Бисеров

Следствието разпитва два часа Бисеров | StandartNews.com

София. Христо Бисеров се яви минути преди 11 часа заедно с доведения си син Ивайло Главинков и адвоката си Христо Ботев в сградата на столичното следствие.

След над два часа разговори от сградата излезе само адвоката на Бисеров, който отказа да даде какъвто и да е коментар.

Няколко минути след 13 ч. излезе и самият Бисеров, който също не коментира разслледването срещу него. Макар да няма яснота по въпроса, е вероятно да е бил пуснат под парична гаранция. От държавното обвинение заявиха, че в момента пишат съобщение.

Повдигнати са обвинения на Бисеров, но не е ясно какви точно. Единият от адвокатите му Петър Янакиев каза единствено: Всичко, което трябваше да се случи по НПК, се случи.

Журналисти от "Господари на ефира" се опитаха да му връчат "Златен скункс" при влизането му в сградата, но Бисеров отказа да го вземе. През цялото време Бисеров запази мълчание и не каза абсолютно нищо.

Очаква се прокуратурата да предяви обвинения на бившия заместник- председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Той ще бъде обвинен най-вероятно за пране на пари, данъчни престъпления и невярна декларация пред сметната палата.

Разследването срещу него започна преди две седмици, след като чужда спец служба подаде сигнал до ДАНС за съмнителни финансови операции на Христо Бисеров и сина му Ивайло Главинков. Оказало се, че двамата са прехвърляли суми в евро и лева от сметка в една европейска държава към сметка в друга европейска държава. Теглени са пари в брой, както и са превеждани суми към дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

Досега Бисеров и сина му не са коментирали обвиненията. От прокуратурата пък не дават повече информация, защото била класифицирана.

В четвъртък Бисеров беше намерен от журналисти на бТВ и единственото, което каза, беше, че адвокатът му го е посъветвал да не говори.

Финансовото благоразположение на Христо Бисеров е станало обект на интерес от страна на Швейцария. Тезата бе изказана от първия директор на службата за финансово разузнаване Николай Иванов пред бТВ. Вече стана ясна, че едната от съмнителните транзакции на Бисеров е от Швейцария към Македония.

Той обясни, че политически изявените лица присъстват в две глобални системи и твърде големите транзакции, каквито са в случая, са накарали Швейцария да проучи има ли Бисеров в България такива доходи, какъв е бизнесът му и евентуално кои са свързаните с него.

Иванов каза още, че достъпът до тези системи е платен, но въпреки това в България съществуват финансови институции, които ползват услугата. Съществува обаче механизъм, който не им позволява да се самосезират, ако не им е докладвано от т. нар. „задължени лица" – финансовият сектор: банки, финансови институции, финансови посредници и нефинансови бизнеси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай