След срещата Радев - Земан. Решително изявление за България

Коментар на чешкия президент за влизането ни в Шенген

След срещата Радев - Земан. Решително изявление за България | StandartNews.com

Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това заяви чешкият държавен глава Милош Земан след срещата си с българския президент Румен Радев, който е на официално посещение в страната. 

„Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати”, уточни Земан, предаде NOVANEWS.

По думите му е парадокс, че руснаците, от една страна, се заклеват в славянско братство, а от друга - спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

„Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България”, добави чешкият държавен глава.

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай