Сряда,

След КСНС: Какви промени очаква Йотова в диалога със Скопие

От: Агенция Стандарт -
След КСНС: Какви промени очаква Йотова в диалога със Скопие
A
A
A

Правомощията на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между София и Скопие могат да бъдат разширени, смята вицепрезидентът Илияна Йотова: 

„Струва ми се, че трябва да бъдете натоварени с още една стъпка напред - колкото и това понякога да изглежда много трудно, и да давате и различни предложения за тези политически позиции“, каза Йотова - цитирана от БНР - пред проф. Кирил Топалов от смесената комисия при представянето на фототипно издание на сборника на братя Миладинови "Български народни песни".

Българският вицепрезидент изрази очакване за конструктивна промяна в диалога с Република Северна Македония след вчерашните решения на Консултативния съвет по национална сигурност: 

„За първи път в официален документ бяха записани спазването на правата на българските граждани в Република Северна Македония като основен наш приоритет и условие, за първи път в един документ се получи развитие на Договора за добросъседство със създаването на съответните комисии, за да се започне конкретна работа по отношение на инфраструктурни проекти, по отношение на икономическо развитие. Така че оттук нататък отговорът е от Скопие. И аз се надявам, че, ако те наистина имат за свой приоритет да започнат преговорите за реално членство в Европейския съюз, много бързо записът от вчера ще бъде превърнат в реалност“.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички