След хартиената бюлетина: Омекна ли Нинова за мандата на ГЕРБ

Изказването ѝ идва часове преди да бъде връчен първия мандат от президента Румен Радев

След хартиената бюлетина: Омекна ли Нинова за мандата на ГЕРБ | StandartNews.com

Мандатът на ГЕРБ няма да успее, няма да получи подкрепа, БСП също няма да го подкрепи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БТВ.

Реставрация на ГЕРБ не изглежда добре, категорична бе лидерът на БСП.

“Според нас ГЕРБ няма да успеят да направят кабинет. Няма декларирана подкрепа от политическите партии, така че да гарантират мнозинство. Нашата позиция също остава непроменена и ние няма да подкрепим мандата на ГЕРБ”, бяха точните думи на лидера на БСП Корнелия Нинова в предаването “Тази сутрин”.

Изказването ѝ идва часове преди да бъде връчен първия мандат от президента Румен Радев на първата политическа сила.Тя подчерта, че няма значение кой ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер.Нинова добави, че не Борисов е човекът, който ще поведе България през кризите. "Това самохвалство на него му е привично, но не изглежда най-доброто решение. 12 години управляваше, видяхме възможностите, видяхме резултатите от това управление. Реставрация на същите хора и същото управление не изглежда добре", подчерта тя.

Лидерът на БСП бе категорична, че партията се подготвя, ако третият мандат отиде при социалистите.Според нея е лошо "Продължаваме промяната" да се откажат да създадат правителство. "Имаше нужда от стабилност, от правителство и от работещ парламент. Не бихме се опитали обаче да ги съветваме или да им се месим, защото това е решение на тяхната партия", допълни Нинова.

"Не виждаме никаква логическа връзка между това, че са приети промени в Изборния кодекс и възможността за съставяне на кабинет с втория мандат. Нека ПП да излязат и да обяснят какво има общо едното с другото. Смятам, че си струваха промените в Изборния кодекс, защото така даваме право на хората да избират как да гласуват с хартия или на машина", уточни лидерът на социалистите.

Манипулация е твърдението за "хартиената коалиция". Ние имаме твърда позиция по тази тема и си отстояваме, каза още тя. И каза, че няма да има тъмни стаички, видеонаблюдение.

Искаме честен изборен процес и свобода на хората, които да избират как да гласуват, каза още соцлидерката. И обясни, че има съмнения, че се правят манипулации с машинното гласуване.

Нинова отговори и на въпроси, свързани с срещата за ляво обединение, проведена на 29 ноември в НДК.

През 2016 г. бях избрана с програма за сериозни промени - въведохме мандатност за депутатите, прекия избор и решение за приемане на стари членове. Сега им напомних това решение и през годините бяхме активни. С АБВ бяхме партньори, а с Татяна Дончева бяхме на масата на преговори, през всичките всички години сме подавали ръка на колегите, Георги Кадиев беше депутат. Малко разочароваща беше тази среща - охулиха БСП и се разпуснаха. Вътрешната опозиция се скри зад тези стари лица, каза още тя.Унизително е това, което се случи вчера, коментира Нинова позицията на Нидерландия по приеманетони в Шенген.

Да убеждаваме Европа, че сме си свършили работата, но и да обърнем внимание на това, което ни казват - корупция и границата, каза още лидерката на БСП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай