Слави:Направеното от ГЕРБ трябва да се изчегърта

Влязох в политиката, защото политиците отказаха да признаят референдума, каза Трифонов

Слави:Направеното от ГЕРБ трябва да се изчегърта | StandartNews.com

Направеното от ГЕРБ трябва да бъде изтрито, изчегъртано с всички законови средства. Защото то е невъобразимо и недопустимо. Трябва да бъде изтрито, за да има свободно отношение в бизнеса, в администрацията, във взаимоотношенията България – Европа, в медиите. Това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за БНР. И риторично попита: „Това, което разказва бизнесменът Илчовски в парламентарната комисия звучи ли като нормално за една европейска държава?!”

В парламента трябва да има хора, които да представляват цвета на нацията. Да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Не може в Народното събрание един депутат да нарича вика зам.-председателя на парламента, който е тенерал: „Ей, гном, не се ядосвай, че пак ще получиш инсулт“. Депутатът е Лъчезар Иванов с прякор мозъка, възмути се Трифонов.

„Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото много искам да стана политик. А защото политиците отказаха да признаят референдума, на който гласуваха 3,5 милиона души. Единственият законен начин да се защитава интересът на суверена бе да се създаде политически проект. Не съм имал намерение за власт или да ставам депутат. Просто искам това нещо, което е логично, морално и законно да бъде наложено, независимо от една политическа класа, която е решила че е завладяла законовото пространство в България”, категоричен бе Трифонов.

Слави Трифонов отказа да отговаря предварително на въпроси как ще управлява, ако спечели изборите и с кои партии би се коалирала „Има Такъв народ”. Как мога да отговаря на въпроси с ако. Когато – тогава, каза Трифонов на водещия Петър Волгин. И допълни: „Мога да отговоря като един бивш монарх: когато му дойде времето, но не съм такъв човек”.

Слави уточни, че когато суверенът се произнесе след новите избори на 11 май, тогава ще коментира с кои партии би си взаимодействала „Има такъв народ”. За нещата, които са под мой контрол, за които мога да нося отговорност, уверено мога да кажа какво ще направя. За нещата, които не са под мой контрол, не мога да говоря, каза Трифонов.

БСП е най-слабата и най-беззъба опозиция от 30 години в парламента. БСП е част от цялото това статукво, каза Слави Трифонов в отговор на въпроса, защо партията му не приема общи действия със социалистите, които са били единствена опозиция на ГЕРБ. И допълни: „Решенията, които БСП предприе по време на референдума, бяха част от статуквото. Доказателство е, че бойкотираха парламента в деня, когато „Има такъв народ” върна мандата, направиха го просто, защото така им отърва.”.

Корнелия Нинова превърна БСП, както казва Андрей Райчев, от една голяма и сложна партия, в една малка и проста партия, коментира още лидерът на „Има такъв народ”.

Провокиран от Волгин да определи „Има такъв народ” в политическата координатна система ляво, дясно, център, либерално, консервативно, Слави Трифонов каза, че това се остарели понятия. Десните взеха през последните години най-левите решения, а левите – най-десните, заяви той и подчерта, че ляво - дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е много различен и това, което се случва показва, че ляво – дясно няма особено значение. Ляво-дясно-център – това са овехтели понятия. Нашата политическа формация е практична в интересите на суверена, подчерта Трифонов. „Има такъв народ” е ЗА плоския данък и против Истанбулската конвенция, защото специално за нея българския народ и Конституционният съд категорично са се произнесли. От тази практична гледна точка, по тези два контретни въпроса сме десни и консервативни, уточни Трифонов и още веднъж подчерта, че определя партията си като практична в името на интересите на суверена.

По отношение на външната политика на България Трифонов заяви: „България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да реши България за стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Най-после да има едно отношение, в което няма два крака - единият стъпил на едно място, другият на друго място... Когато един партньор е предсказуем, ще можеш да му имаш доверие. Трябва да си принципен, последователен, лоялен“.

Трифонов не коментира президентските избори и дали „Има такъв народ” ще издигне свой кандидат. Президентските избори са ми малко далечни. Сега има по-важни неща, които в момента се случват и са от огромно значение. Трябва да се вземат правилните, отговорните, моралните и адекватни решения”, каза той.

Що се отнася до въпроса защо Слави Трифонов и хората от партията му не дават интервюта, лидерът на „Има такъв народ” заяви: „Няма тайнственост, има логично поведение. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже... Свободата на словото не е да си на 112 място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни. Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е въпрос на избор“.

Слави Трифонов бе категоричен, че човек трябва да се обгражда със силни хора с качества, а не с такива, които слушат безропотно: „Историята го показва... Умен човек събира около себе си силни и кадърни хора, а не такива, които го слушат и правят каквото той казва. Така винаги ще стигне до крах... Имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Не взимам самостоятелни решения, търся съвети, мнения“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай