Скандалът "Ще ви дам кодовете" трещи! Гешев с примка за Кирил Петков

Николай Бареков сезира главния прокурор

Скандалът "Ще ви дам кодовете" трещи! Гешев с примка за Кирил Петков | StandartNews.com

Скандалът „Ще ви дам кодовете” трещи с пълна сила. Зам.-председателят на БСП Георги Свиленски отприщи лавината, разкривайки в пленарна зала, че Кирил Петков е заявил на социалистите: „Оттеглете си промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина и ще ви дам кодовете”.  Свиленски повтори още веднъж репликата, уточнявайки, че обещанието за кодовете на машините за изборите е дадено пред „два реда депутати от БСП”. Петков нарече това лъжа и обяви, че ще съди Свиленски. Корнелия Нинова обаче потвърди, че това са били думите на Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът ескалира! БСП заговори за държавен преврат

Николай Бареков сезира днес главния прокурор Иван Гешев за думите на бившия премиер.

Както обещах вчера, днес сезирах Прокуратурата на Р България за възможната злоупотреба с кода на изборните машини на лицето Кирил Петков, огласена в българския парламент. Надявам се, наистина се надявам, още утре да бъде привикан на разпит заедно със свидетелите! И без това лицето Петков става все по-нелеп в обясненията си из медиите и се оплита като “пате в кълчища”, обяви Бареков.  

Ето сигнала на Николай Бареков:

До

Иван Гешев,

Главен прокурор на Р България

СИГНАЛ

От Николай Тихомиров Бареков, ЕГН **********, електронен адрес: n………@gmail.com

Уважаеми г-н Гешев,

Изказването на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс подрива националната сигурност в държавата и официализира досегашните подозрения, че е възможна интервенция в машинния вот. Поради тази причина категорично смятам, че следва да бъде извършена обстойна проверка по случая, резултатите от която да бъдат публично оповестени.

В изказването си г-н Свиленски твърди, че бившият министър-председател на Р България Кирил Петков е предложил да оттеглят закона (предложението за връщането на хартиените бюлетини), в замяна на което ще им предостави „кодовете за машините”.

Твърдението не само е направено от трибуната на Народното събрание, но и е направено от досегашен парньор на ПП „Продължаваме промяната”, което още повече дава повод за съмнения, които следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от държавен компетентен орган.

Въвеждането на технологиите породи недоверие у голяма част от обществото относно прозрачността, проследимостта, коректността, точността и ненамесата на нерегламентирани фактори в изборния процес, а подобно твърдение създава условия за тоталното поставяне под съмнение на единствения метод за гласуване в секции с над 300 избиратели. Не е за подценяване и фактът, че на последните избори липсваше контролно преброяване на разписките от машините, въпреки решението на ЦИК.

Манипулацията на народния вот е първостепенно конституционно престъпление – чл. 10 от КРБ ясно гласи, че изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

В тази връзка, моля да бъде взето под вниманието на Прокуратурата на Р България твърдението на г-н Свиленски и да бъде извършена обстойна проверка на случая, резултатите от която да станат обществено достояние.

Д ата: 27.11.2022 г.

Град: София

С уважение:

Николай Бареков, гражданин и лидер на “Будна България”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай