Скандалът расте! Папката за Караганева в ДАНС още преди изборите

Рая Каназирева от борда на директорите с нови разкрития

Скандалът расте! Папката за Караганева в ДАНС още преди изборите | StandartNews.com

Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една папка документи. Тя е предадена на ДАНС много преди изборите и не сме вдигали никакъв шум. Това заяви пред бТВ изпълнителният директор и член на съвета на директорите на ДКК Рая Каназирева, която участваше в решението за отстраняване на Караганева. Вчера обаче министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на целия борд, включително и на Каназирева. Агенцията по вписванията пък отказа да отпише Караганева с мотива, че решението за отстраняване е взето незаконосъобразно. На заседанието на Съвета на директорите са присъствали само 3-ма от 5-мата членове на борда - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска - тримата назначени в последните дни на мандата на ГЕРБ. Скандалът продължава да расте.

Тези неща са подети много преди някой да се опитва да политизира каквото и да е. В момента проблемът им явно е, че не могат да установят "на кого сме хора". Позицията на ГЕРБ не мисля, че помогна. Измести фокуса. Очаквам държавата да има политика за тези предприятия, а не да има задкулисни интереси, категорична бе Каназирева.

Тя посочи, че не може да определи дали става дума за лобизъм в действията на Караганева. Търговският закон дава право на изпълнителния директор да сключва договори, да назначава и да уволнява. Но ДКК се управлява от съвета на директорите. По думите на Каназирева в няколкото седмици след избирането на Караганева практиките до онзи момент са били поетапно разхлабени, а от встъпването й в длъжност вече е натрупана половин папка с документи - подписване на заповеди за избягване на системата за двоен подпис, смяната на банката и др.

Министър Везиева има пълното право да се разпорежда със състава на съвета на директорите. Ние смятаме, че сме направили това, което е наш и служебен, и граждански дълг, каза Каназирева. И подчерта, че Съветът на директорите не е знаел какво се случва в ДКК.

 

Актуално от деня: Вижте Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай