Скандалът трещи! Мицкоски с арогантно изказване срещу България

Той отвръна на думите на премиера Главчев

Скандалът трещи! Мицкоски с арогантно изказване срещу България | StandartNews.com

Димитър Ковачевски се е обадил на Християн Мицкоски, за да му честити изборната победа, съобщи председателят на ВМРО-ДПМНЕ, който най-вероятно ще получи мандата за съставяне на новото правителство на Северна Македония, в интервю по Канал 5, предава БТА.

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

По думите му с постигнатия си резултат коалицията на партии на албанци „Заслужава си“, опозиционна на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), може да бъде надежден партньор в бъдещото правителство, което ще ръководи коалицията, оглавявана от ВМРО-ДПМНЕ, обяви Мицкоски. Той допълни, че до конституирането на парламента на 28 май ВМРО-ДПМНЕ иска да си осигури подкрепата на поне 61 депутати, защото има сигнали от хора от други коалиции, които „могат да клонят” към тях. Целта е заедно със „Заслужава си” да имат 74 или 75 депутати в 120-местния парламент на Северна Македония.

В отговор на въпрос дали ВМРО-ДПМНЕ разговаря с "Левица" и ЗНАМ, които ще имат по петима депутати в бъдещия парламент, Мицкоски заяви, че разговорите ще се водят с всички партии, както и с всички депутати за „визиите и политиките, които бъдещото правителство планира да реализира”. Той обаче уточни, че не очаква от ДСИ да направят промяна в позицията си и да подкрепят политиката им.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха рамката, в която ще водят разговорите за евентуална бъдеща коалиция за управление. Един от принципите в нея е формулиран като „реализация на стратегическия интерес за европейска интеграция чрез диалог и спазване на принципи”, а в отговор на въпрос за промените в конституцията на страната, които са условие за начало на преговори на Северна Македония с ЕС, отговори, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ ”по този въпрос е ясна”. 

„Не виждам какво е толкова страшно след като имаме анекс към Договора за приятелство и добросъседство с България, да имаме още един анекс към него, в който да видим какви принципи ние ще представим и с какво ние ще влезем в тези разговори. С такава концепция, като сегашната ние нямаме намерение да го подкрепяме. Не влизаме в този процес за политическа гимнастика или да покажем колко сме твърди. Ние не вярваме, че това е истинският процес (на присъединяване към ЕС). Защото, за да бъде истински този процес, от другата страна трябва да имаме представен ясен план. Ние нямаме ясен план освен гола реторика, че трябва да им вярваме. Но, чакайте, господа, ние ви вярваме повече от две десетилетия”, заяви Мицкоски, който на уточняващ въпрос на водещия посочи, че все пак говори за ЕС, защото „ЕС води този процес, а България е част от това”.

"ЕС казва, че трябва да се направят промените в конституцията и автоматично ще започнем преговорите", вметна водещият. „А ние казваме: Добре, но това ще стане веднага, след като влезем в ЕС. И хайде сега да разговаряме какво ще правим от този момент нататък”, реагира Мицкоски. 

А на репликата, че българският премиер Димитър Главчев е посочил, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония, Мицкоски отговори „Тогава ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да можем да разговаряме”, а на българския премиер да се зададе въпросът от какво България е отстъпила.

„Аз не виждам от какво България е отстъпила. Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен договор е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. Добросъседските отношения са съвсем друго нещо и си има международни критерии какво означават добросъседски отношения. Аз говоря за двустранен договор, покажете ми друг такъв пример. Няма. Аз съм готов да тръгна и навсякъде по света да аргументирам нашите позиции”, посочи Мицкоски.

Политици от предпочитания коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ „Заслужава си” (ВРЕДИ), неколкократно са заявявали, че приемането на промените в конституцията, за да продължи Северна Македония по европейския път, са тяхното условие, за да участват в правителството. Попитан дали това не е проблем за него, Мицкоски заяви, че не иска да прави договор „в дух на ултиматуми” и ако ВМРО-ДПМНЕ уважава избирателите на „Заслужава си” и те трябва да уважават избирателите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Не бих искал да изпаднем в ситуация, в която ще преговаряме с ултиматуми. Това е грешно... Никой не е против европейското бъдеще, напротив, но не мога да приема, че това, което е поставено на масата или го приемаш или го оставяш. Това е ултиматум и няма нищо общо с европейските ценности, нито пък аз съм участвал в договарянето на този ултиматум. Нещо повече, предложихме да бъдем част от този процес. Отказаха ни. Не може ВМРО-ДПМНЕ и македонският народ да плаща грешките на някои неразумни или неопитни политици... След декемврийската среща на върха не може нито един политик в Брюксел да ме убеди, че правилото на единодушно решение е валидно. Не е валидно вече, след като се случи един празен стол, когато се взимаха решения... Значи ако се иска, може. Затова ние трябва да престанем да бъдем в подчинена позиция и трябва да покажем характер, ако искаме да ни уважават”, заяви Мицкоски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай