Скандал за председателя на НС. Цонев посече "Промяната"

Безпрецедентна ситуация в НС

Скандал за председателя на НС. Цонев посече "Промяната" | StandartNews.com

Безпрецедентна ситуация в Народното събрание. Депутатите не могат да изберат председател, след като на балотажа нито Росен Желязков от ГЕРБ, нито Никола Минчев от „Продължаваме промяната” събраха 121 гласа.

В момента тече повторна процедура, с повторни номинации.

Предлагам да следваме правилата, които единодушно бяха внесени от председателите на парламентарните групи, които залата гласува. След това, отново, всяка от парламентарните групи да има право да излъчи председател на парламента и да преминем към гласуване. Това означава пореден опит да изберем председател, заяви Десислава Атанасова след кратката почивка на парламента.

Защо блокирате работата на парламента. Тук няма нищо политическо, има държавническо, възмути се зам.-председателят на НС Йордан Цонев.

Никой не е предполагал, че българският парламент ще се самоблокира. Това е абсурд, който се е случва в момента, заяви той. И се обърна към депутатите: „Никой не е обещавал на избирателите си, че ще блокира работата на НС - най-важната институция.”.

Цонев припомни, че председателят на парламента по традиция се излъчва от най-голямата група и досега обичайно е избират с по 230 гласа.

Каква точно демонстрация правим и на кого, попита Цонев.

Освен всичко друго има континуитет, каза Цонев. Има партии, които са причина да сме в НАТО и ЕС. Да запазим институциите такива каквито са и да функционират, обърна се Йордан Цонев към „Промяната”.

Промяната има две посоки – към добро и към лошо. В следващите заседания ще ви обясня каква беше вашата промяна, каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай