Събота,

Скандал в парламента заради надзора на касата

От: СТАНДАРТ -
Скандал в парламента заради надзора на  касата
A
A
A

Промени в Закона за здравното осигуряване, които опозицията нарече надзор на надзора, предизвикаха огромен скандал в парламента. ГЕРБ ги прие на първо четене с 92 гласа „за”, 45 „против” и 8 "въздържали се". Проектът бе подкрепен от „Обединени патриоти” и „Воля”.

Промените, внесе от ГЕРБ начело с Даниела Дариткова, засягат т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата. Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът ще бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че лекарствената политика е част от държавната здравна политика, която се осъществява от министъра на здравеопазването. Затова предлагат контролът по прилагането на механизма да бъде в ръцете на министъра.

БСП: Абсолютно безобразие

Абсолютно безобразие нарече идеята БСП. Про. Георги Михайлов, лекар по професия и водач на листата на червените в Благоевград, заяви, че тази „абсолютна безобразница създава механизъм на механизма на контрол на касата”. „В последните 6 месеца съм онемял. След 4 години на безмълвие и безвремие в здравеопазването се изсипаха една кофа абсолютно недомислени закони. Този е поредният. Тук е вече чутовен скандалът”, обяви проф. Михайлов.

Той посочи, че при обсъждането на проекта в парламентарната здравна комисия против са се обявили на практика всички институции, които са споменати в него – Сметната палата, НАП, дори самият здравен министър. „Стана като новата конституция – всички са против, но ние казваме: не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса. Какво да дискутираме това безумие, което се предлага?”, рязко заяви депутатът от левицата. И прогнозира: „Вие залагате тук една законодателна бомба, която ще дебалансира бюджета на касата и ще излязат от обръщение и регистрация медикаменти, които са стратегически.”

ДПС: В юридическите факултети изучават безумията на ГЕРБ

„Предлагате създаването на надзорен съвет на надзорния съвет на здравната каса. Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Това са абсурди”, заяви и зам.-председателят на НС Нигяр Джафер, народен представител от ДПС и също лекар. Тя обяви законопроекта за „юридически несъстоятелен”. И напомни, че и в момента държавата разполага със сериозно присъствие в надзорния съвет на НЗОК – двама зам.-министри на здравеопазването, представители на финансовото министерство и на НАП. „Трябва да спрем законодателната вакханалия в здравеопазването. Юридическите факултети започват да изучават безумията, които са създадени в законодателния орган в България. Това е срам за всички”, обобщи Джафер.

ГЕРБ: Грижим се за пациентите

Даниела Дариткова отговори, че първоначалното намерение на управляващите е било да гарантират достъпа до лекарства на пациентите с имунодефицити, който се затруднявал заради нарасналото потребление на кръв и кръвна плазма заради пандемията. От там възникнала идеята за по-сериозно наблюдение върху механизма за предвидимост и устойчивост на НЗОК. Дариткова отхвърли като "спекулация" твърденията на опозицията, че се налага "контрол на контрола" на здравната каса. "Основната причина е грижата за българските граждани", отсече шефът на парламентарната група на ГЕРБ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички