Синята Ева влезе в червената власт

Жечева иска нова политика за закрилата на детето

Синята Ева влезе в червената власт | StandartNews.com

С летящ старт във властта влезе старата нова шефка на Агенцията за закрила на детето. Още в първия ден от назначението си тя заяви, че има конкретни планове как да промени политиката за децата и работата на ведомството. Напористата дама даде заявка, че иска да има правомощия над отделите за закрила на детето в страната, които сега са под шапката на Агенцията за социално подпомагане. Жечева даде и куп предложения за законодателни промени, които да подобрят средата, в която се отглеждат децата. Сред тях са по-сериозно подпомагане на родителите с малки хлапета, обвързване на помощите за семействата в риск с ръста на минималната заплата, закрила на самотните майки и по-справедливо разпределяне на детските надбавки.

От 18 години работя в областта на правата на детето, казва Жечева. Последните 7 години тя е в екипа на националния омбудсман. Кариерата си във властта обаче започва като народен представител от СДС.

Жечева е поредният син депутат, който влиза в сегашното левоцентристко управление, срещу което вече 49-ти ден има протести. През 1997 г. тогавашната журналистка от сливенското радио "Бимако" активно участва в митинги срещу червеното правителство на Жан Виденов. Скандира "Оставка" на площада в Града на 100-те войводи. Именно този актив я нарежда четвърта в листите на СДС от Сливен и през април 1997 г. влиза в парламента. В края на правителството на Иван Костов и на мандата на СДС - пролетта на 2001 г., Жечева оглавява току-що създадената Държавна агенция за закрила на детето. Това е "награда" за активната й заслуга да се появи закона за закрила на детето.

С идването на управлението на НДСВ и кабинета на Сакскобургготски обаче много бързо е освободена от тогавашния министър на труда Лидия Шулева. Причината - агенцията се е нанесла в офис на бул. "Витоша" от 1000 кв. м, за който плаща 36 000 лв. наем на месец. "Потресена съм, това е месечната издръжка на един дом за деца", казва тогава Шулева. Наемът бил предплатен до края на годината, част от него идва от заем от Световната банка. Днес 54-годишната Жечева обяснява, че въпросната сграда е избрана след обществена поръчка. И е готова да покаже документите и докладите на Сметната палата. "Срещу мен бяха изречени несъстоятелни обвинения, които никой не е могъл да докаже. Аз бях освободена след 6-месечния изпитател срок на държавен служител", обясни тя. Жечева признава, че въпреки новия пост продължава да се чувства част от екипа на обмудсмана. Там тя е следяла за правата на детето, хората с увреждания и дискриминацията. "Чрез жалбите на хората успях да видя проблемите им. Както и слабостите в работата на институциите", казва новата шефка на агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай