Сряда,

Швеция "подслади" офертата си за Грипените

От: Редактори -
A
A
A

Швеция е представила днес подобрена оферта към българското министерство на отбраната във връзка с проекта за закупуване на бойни изтребители за 1,8 млрд. лева. Съобщението бе направено от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

"В петък, 14 декември 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора", пише в съобщението.

Основният конкурент в процедурата е офертата на САЩ за нови изтребители F-16 от последното поколение (блок 70) на "Локхийд Мартин" известни и като Viper (V).

С уговорката, че не се меси в работата на комисията, която оценява офертите на кандидатите да доставят боен самолет за българската авиация, премиерът Бойко Борисов изрази мнение днес, че нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта, съобщи в четвъртък Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин", цитиран от Дневник.

Досегашната оферта на САЩ надвишаваше заделената сума от правителството, според неофициална информация, която не беше отречена от Робинсън. Преди три седмици от компанията казаха, че няма да могат да доставят първите самолети до две години.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички